Volledig scherm
© ANP

Deventer en Zutphen veel onveiliger

De goede score van Deventer en Zutphen in de jaarlijkse AD Misdaadmeter blijkt eenmalig: beide Hanzesteden zijn flink onveiliger geworden en staan op plek 52 en 54 van onveilige gemeenten.

De slechte score voor Deventer is vooral het gevolg van 60 procent meer woninginbraken en 35 procent meer autokraken. Dat staat haaks op de landelijke dalende trend. De politie registreerde wel minder zakkenrollers en gestolen auto’s. Een jaar geleden schreef de gemeente juist mooie cijfers in de AD-ranglijst. Door de toename in criminaliteit is de stad nu weer terug bij af en is in de ranking onveiliger dan Zwolle (62) en Apeldoorn (89).

Straatroven

De verslechterde onveiligheid van Zutphen wordt vooral veroorzaakt door ruim een derde meer woninginbraken (van 110 naar 146) en autodiefstallen (van 94 naar 123). Opmerkelijk is de groei van het aantal straatroven van 1 naar 6.

Landelijk gezien is er sprake van 8 procent minder criminaliteit dan een jaar eerder, maar gewelddadige misdrijven zoals mishandelingen en bedreigingen nemen minder snel af dan andere vormen van criminaliteit. Net als een jaar eerder is de daling van het aantal delicten groter in de stad dan op het platteland. Alle grote steden werden veiliger, maar amper de helft van kleine gemeenten.

Landelijke trend

Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van het land. De criminaliteit daalde er vorig jaar met 8 procent, gelijk aan de landelijke trend, maar dat was niet genoeg om van de eerste positie af te raken. De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vindt dat de hoofdstad onterecht op plek 1 staat, vanwege de vele toeristen en evenementen: dat trekt criminelen aan. ,,Wij hebben het extra druk door de toeristenstroom, maar ook door evenementen en tientallen onderzoeken naar radicalisering en liquidaties. Daarom heb ik in Den Haag om 500 extra agenten gevraagd”, zegt hij.

Voor de ranglijst van veilige en onveilige gemeenten kijkt de AD Misdaadmeter naar tien vormen van veelvoorkomende criminaliteit die een groot effect hebben op het veiligheidsgevoel, zoals inbraken, berovingen, autokraken en geweld. De veiligste gemeente van het land is Tubbergen in Twente. 

In samenwerking met indebuurt Deventer

Deventer