Volledig scherm
© ANP

Zwolle iets veiliger: daling inbraken en geweld, stijging autodiefstallen

Zwolle eindigt dit jaar stabiel op plek 62 in de ranglijst van onveilige gemeenten van de AD Misdaadmeter die vandaag verschijnt. Een daling in inbraken en geweld wordt tenietgedaan door een forse stijging in het aantal autodiefstallen.

In Zwolle zijn vorig jaar 84 auto’s en motoren gestolen, tegen 46 een jaar eerder. Ook waren er meer overvallen (12 in plaats van 5). Op ander gebieden gaat het wel goed met de stad: Met inbraken in schuurtjes (-29 procent), zakkenrollers (-31 procent) en vernielingen (-11 procent) doet Zwolle het beter dan het landelijke gemiddelde. Zwolle eindigt in de AD-ranglijst op plek 62, twee plaatsen beter dan een jaar eerder. De omliggende gemeenten vormen als vanouds een veilig gebied rondom Zwolle, met Dalfsen (380) als veiligste gemeente. Uitzondering is Lelystad, dat op plek 33 staat.

Delicten

Landelijk gezien is er sprake van 8 procent minder criminaliteit dan een jaar eerder, maar gewelddadige misdrijven zoals mishandelingen en bedreigingen nemen minder snel af dan andere vormen van criminaliteit. Net als een jaar eerder is de daling van het aantal delicten groter in de stad dan op het platteland. Alle grote steden werden veiliger, maar amper de helft van kleine gemeenten.

Amsterdam is opnieuw de onveiligste gemeente van het land. De criminaliteit daalde er vorig jaar met 8 procent, gelijk aan de landelijke trend, maar dat was niet genoeg om van de eerste positie af te raken. De Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vindt dat de hoofdstad onterecht op plek 1 staat, vanwege de vele toeristen en evenementen: dat trekt criminelen aan. ,,Wij hebben het extra druk door de toeristenstroom, maar ook door evenementen en tientallen onderzoeken naar radicalisering en liquidaties. Daarom heb ik in Den Haag om 500 extra agenten gevraagd,” zegt hij.

Voor de ranglijst van veilige en onveilige gemeenten kijkt de AD Misdaadmeter naar tien vormen van veelvoorkomende criminaliteit die een groot effect hebben op het veiligheidsgevoel, zoals inbraken, berovingen, autokraken en geweld. De veiligste gemeente van het land is Tubbergen in Twente. 

In samenwerking met indebuurt Zwolle