Politie houdt zwaar bewapend tijdens het forensische onderzoek het huis en de buurt in de gaten.
Volledig scherm
Politie houdt zwaar bewapend tijdens het forensische onderzoek het huis en de buurt in de gaten. © Frans Paalman

Burgemeester Snijders sluit woning slachtoffer na liquidatiepoging Zwolle

Burgemeester Peter Snijders sluit per direct een woning aan de Van Disselstraat in de Zwolse wijk Stadshagen waar zondagochtend vroeg een liquidatiepoging plaatsvond. Het gaat om een tijdelijke sluiting van de woning van het slachtoffer voor een periode van vier weken ‘in een poging om de rust terug te laten keren’. 

Dat laat de burgemeester van Zwolle maandagavond weten tijdens de raadsvergadering na vragen van het CDA. ,,Het gevoel van onveiligheid is nog niet weggenomen”, licht Snijders zijn besluit toe. ,,De bewoners en de buurt zijn inmiddels ook op de hoogte gesteld van deze maatregel.” De Zwolse burgemeester wil verder geen uitspraken doen over de liquidatiepoging om het onderzoek naar de zaak niet in de weg te zitten.

De burgemeester noemt de kogelregen in de Zwolse wijk ‘niet acceptabel’. ,,We richten ons op de zorgen in de buurt. De wijkmanager, welzijnsorganisatie en politie zijn volop aanwezig en praten met mensen in de buurt. Ook met scholen is contact geweest en zijn er afspraken gemaakt.” 

Oud-eigenaar Da Vinci

De liquidatiepoging vond afgelopen zondag plaats in de buurt van de Van Disselstraat. Doelwit is de oud-eigenaar (25) van lunchroom Da Vinci in de binnenstad. Dat bevestigen diverse bronnen vandaag aan De Stentor. De 25-jarige man is een bekende van justitie en politie: hij werd in de afgelopen jaren onder meer veroordeeld voor oplichting, mishandeling en drugsbezit. 

De kersverse burgemeester zei eerder tegen deze krant dat hij ‘s nachts al werd gebeld en besloot de ochtend erna meteen zijn gezicht te laten zien en met buurtbewoners in gesprek te gaan. ,,Het heeft een enorme impact. Dit wil je niet meemaken. Potverdikkeme, dit hoort niet in Zwolle.”

Beschoten

De 25-jarige man werd in de nacht van zaterdag op zondag beschoten. Volgens getuigen is hij met een automatisch wapen beschoten door een man op een scooter terwijl hij uit zijn auto stapte. De man raakte lichtgewond, maar wist te vluchten. Sindsdien verblijft hij op een ‘veilig’ adres, zo bevestigde de Zwolse burgemeester Peter Snijders eerder. De woning waar de schietpartij plaatsvond werd maandag zwaar bewaakt. De mogelijke liquidatiepoging schokte de buurt. Zeker twee huizen van buurtbewoners werden geraakt in de kogelregen.

  1. De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws
    PREMIUM

    De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws

    Fake news rond de IJssel? Zwolle en Deventer waren hun tijd ver vooruit. Gemeenteraadsleden en edelmannen werden in de zeventiende eeuw uitgemaakt voor van alles en nog wat in een hevige strijd tussen de beide vroegere partnersteden. Jan Haverkate (73) promoveerde op zijn onderzoek naar de lasterende pamfletten. Over kuttentasters, tiranniek gouvernement en het gebrek aan onafhankelijke media.

In samenwerking met indebuurt Zwolle