De 25-jarige Zwollenaar werd onder vuur genomen in zijn auto.
Volledig scherm
De 25-jarige Zwollenaar werd onder vuur genomen in zijn auto. © Stefan Verkerk

Doelwit liquidatiepoging Zwolle is oud-eigenaar (25) ontplofte grillroom Da Vinci

Het doelwit van de liquidatiepoging zondag in de Zwolse wijk Stadshagen is de oud-eigenaar van grillroom Da Vinci in de binnenstad. Dat bevestigen diverse bronnen rond het onderzoek aan de Stentor. De 25-jarige man is een bekende van justitie en politie: hij werd in de afgelopen jaren onder meer veroordeeld voor oplichting, mishandeling en drugsbezit.

De beschoten man, geboren in Pakistan maar getogen in Zwolle, werd ervan beschuldigd dat hij in maart 2014 zijn eigen grillroom aan de Oude Vismarkt in brand had gestoken. Door een explosie, die het gevolg was van de brand, vloog de complete gevel uit het pand. Op de bovenliggende etage's lagen verschillende studenten in hun woningen te slapen. Hoewel zijn DNA werd aangetroffen op  kleding die in verband werd gebracht met de brandstichters, achtte de rechtbank het niet bewezen dat de eigenaar zelf achter de brand zat.

Schrik van Zwolle

De Zwollenaar werd wel veroordeeld voor diverse andere strafbare feiten. Zo werd hij, samen met twee kompanen ook in verband gebracht met een schietpartij op oudejaarsavond 2013 aan de Caspar Fagelstraat in Zwolle. Het drietal kreeg uiteindelijk enkele maanden cel voor het bezit van drugs, maar het bleef onduidelijk wie er precies had geschoten. Tijdens een rechtszitting werd de man aangeduid als de ‘schrik van Zwolle’.

Grillroom Da Vinci werd verwoest door brand.
Volledig scherm
Grillroom Da Vinci werd verwoest door brand. © Frans Paalman

Cocaïnehandel

Een half jaar na de verwoestende explosie van grillroom Da Vinci was de Zwollenaar samen met zijn jongere broer in het beeld tijdens een onderzoek naar grootschalige en gewelddadige cocaïnehandel. In de woning van de broers werden wikkels cocaïne, een grote hoeveelheid cash en een duur horloge gevonden. In de auto van de jongste broer lag een geladen pistool. De jongste broer had tot vorige maand een bedrijf gevestigd staan op de Van Disselstraat in Stadshagen, op het woonadres van zijn oudere broer. Volgens de Kamer van Koophandel woont de jongste broer overigens in het Duitse Gronau. De woning aan de Van Disselstraat zou op naam staan van de vriendin van de oudste broer.

Lichtgewond

De oudste van de twee broers werd in de nacht van zaterdag op zondag beschoten. Hij zat op dat moment in een luxe auto op de parkeerplaats vlakbij zijn woning. Volgens omwonenden was het laatste tijd ’s avonds en ’s nachts een komen en gaan van duistere types rond een dure Audi die daar vaak geparkeerd stond. De 25-jarige Zwollenaar zou vanaf een scooter zijn beschoten met een automatisch wapen. Hij raakte lichtgewond, maar wist te vluchten. De man kon zondagmiddag het ziekenhuis al weer verlaten. Sindsdien verblijft hij op een ‘veilig’ adres, zo bevestigde de Zwolse burgemeester Peter Snijders eerder. De mogelijke liquidatiepoging schokte de buurt. Zeker twee huizen van buurtbewoners werden geraakt in de kogelregen.

  1. De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws
    PREMIUM

    De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws

    Fake news rond de IJssel? Zwolle en Deventer waren hun tijd ver vooruit. Gemeenteraadsleden en edelmannen werden in de zeventiende eeuw uitgemaakt voor van alles en nog wat in een hevige strijd tussen de beide vroegere partnersteden. Jan Haverkate (73) promoveerde op zijn onderzoek naar de lasterende pamfletten. Over kuttentasters, tiranniek gouvernement en het gebrek aan onafhankelijke media.

In samenwerking met indebuurt Zwolle