Volledig scherm
© ANP

Politie blundert: camera en koffer kwijt in onderzoek naar mogelijke moordplannen broers uit Zwolle

De politie is maandag spullen kwijtgeraakt tijdens een onderzoek aan de Vrouwenlaan in Zwolle in de zaak rond de vermeende moordplannen van de broers Idris en Abas M. Het gaat om een camera met daarop foto's van twee onderzoeken (onder meer van aangetroffen wapens) en een koffer met forensisch verpakkingsmateriaal.

De politie hield maandagmorgen vroeg aan de Vrouwenlaan een man en een vrouw aan in verband met die zaak rond de vermeende moordplannen van de Zwolse broers. Ook werd hier een huiszoeking gedaan waarbij vuurwapens werden gevonden.

Weggenomen

Een politieman van de afdeling forensische opsporing merkte nadat hij terug was op het politiebureau dat hij spullen miste. ‘Toen hij 5 minuten later terug ging naar de locatie van het onderzoek (buiten) bleken deze niet meer op de plek te liggen waar de rechercheur had gewerkt. Het is niet duidelijk of de spullen zijn weggenomen op het moment dat de collega nog aan het werk was of dat hij ze is vergeten en deze na zijn vertrek zijn gestolen‘, aldus de politie, die verder niet bereikbaar was voor commentaar. De SD-kaart in het toestel bevatte foto’s van een voertuig in een ander onderzoek en foto’s van de aangetroffen wapens in het onderzoek in Zwolle.

Datalek

De politie beschouwt het als een datalek en heeft dit gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens en bij de  afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten van de politie.

Onlangs vergat een rechercheur in Deventer ook een koffer met verpakkingsmateriaal voor sporenonderzoek. ‘Deze werd gelukkig snel teruggebracht door een alerte omstander. Het feit dat er in korte tijd twee keer goederen zijn achtergebleven, maakt uiteraard dat intern extra alertheid wordt gevraagd om dit soort dingen in de toekomst te voorkomen‘, zeg de politie in het persbericht. 

  1. De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws
    PREMIUM

    De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws

    Fake news rond de IJssel? Zwolle en Deventer waren hun tijd ver vooruit. Gemeenteraadsleden en edelmannen werden in de zeventiende eeuw uitgemaakt voor van alles en nog wat in een hevige strijd tussen de beide vroegere partnersteden. Jan Haverkate (73) promoveerde op zijn onderzoek naar de lasterende pamfletten. Over kuttentasters, tiranniek gouvernement en het gebrek aan onafhankelijke media.

In samenwerking met indebuurt Zwolle