De woning in Gronau waar Abas M. maandag werd opgepakt.
Volledig scherm
De woning in Gronau waar Abas M. maandag werd opgepakt. © Frank Timmers

Van moordpoging verdachte Idris en Abas M. nog zeker weken van de straat

Idris M. (26) blijft nog zeker 14 dagen vastzitten, zo heeft de rechtbank Overijssel donderdag bepaald. De Zwollenaar wordt verdacht van poging tot moord en het opdracht geven tot een moord en is daarvoor maandag opgepakt.  

Idris zit in beperkingen, mag geen contact met de buitenwereld hebben. Evenmin mag zijn advocaat iets kwijt over de zaak. De politie verdenkt zijn jongere broer Abas M. (25) van dezelfde twee strafbare feiten. Ook hij werd maandag opgepakt, in een door hem gehuurde woning in het Duitse Gronau.  Abas is echter nog niet voorgeleid, wanneer dat gebeurt is nog onduidelijk. Hij moet vanuit een Duitse politiecel aan de Nederlandse politie worden uitgeleverd. 

Uitlevering

Uitlevering zal, zo verwacht woordvoerder Tim Engel van het Openbaar Ministerie in het Duitse Hamm, nog minimaal zes weken op zich laten wachten. De arrestatie van Abas moet eerst door een Duitse rechtbank getoetst worden. Vervolgens krijgt Abas de vraag voorgelegd of hij wil worden uitgeleverd. Als hij instemt zal het volgens Engel zeker zes weken duren om alle procedures af te handelen en hem uit te leveren. Verzet hij zich tegen uitlevering kunnen er wel enkele maanden overheen gaan voor het tot uitlevering komt. 

Gewond

De broers worden ervan verdacht twee  in april 2016 een busje met daarin enkele plaatsgenoten onder vuur te hebben genomen op de Wijheseweg. Daarbij raakten twee mannen -ook broers- zwaar gewond. Ook zouden ze iemand opdracht hebben gegeven een ander te vermoorden; de broers voorzagen de beoogde moordenaar daarbij ook van een wapen. Wie wanneer het doelwit zou zijn wil de politie vooralsnog niet kwijt.  Idris was zelf in september doelwit van een aanslag in de Zwolse wijk Stadshagen; hij raakte daarbij licht gewond. De politie arresteerde hen maandag uit vrees voor een escalatie van geweld op de Zwolse straten. Met wie de broers het aan de stok zouden hebben zegt de politie niet. 

‘Niet betrokken’

In het politieonderzoek rond de beide broers zijn maandag een 50-jarige man en 48-jarige vrouw uit Zwolle opgepakt; in hun woning aan de Vrouwenlaan werden vuurwapens gevonden. Dinsdag zijn beiden weer op vrije voeten gekomen. Advocaat Jantina Rump van de man laat weten dat haar cliënt ‘niet ingaat op de precieze inhoud van de verklaringen die hij bij de politie heeft afgelegd’.  Volgens Rump stelt de man dat hij en zijn partner ‘op geen enkele wijze betrokken zijn bij de feiten waar de heren M. kennelijk op dit moment door politie en justitie van verdacht worden. Zij wensen dan ook niet geassocieerd te worden met deze feiten of de heren M.’ 

  1. De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws
    PREMIUM

    De strijd tussen Zwolle en Deventer? Die was er ook al in de Gouden Eeuw! Mét anonieme trollen en nepnieuws

    Fake news rond de IJssel? Zwolle en Deventer waren hun tijd ver vooruit. Gemeenteraadsleden en edelmannen werden in de zeventiende eeuw uitgemaakt voor van alles en nog wat in een hevige strijd tussen de beide vroegere partnersteden. Jan Haverkate (73) promoveerde op zijn onderzoek naar de lasterende pamfletten. Over kuttentasters, tiranniek gouvernement en het gebrek aan onafhankelijke media.

In samenwerking met indebuurt Zwolle