Volledig scherm
Nico Hofman met Havard Lorentzen. © Pim Ras fotografie

Bijzonder weerzien tussen Lorentzen en de Nederlander die hem oplapte

Een korte maar bijzondere rendez-vous vanochtend op het ijs van de Gangneung Oval. Kersvers olympisch sprintkampioen Havard Lorentzen schudde de hand van Nico Hofman, de Nederlandse fysiotherapeut die hem in oktober 2015 eerste hulp verleende bij een ernstige val. ,,Hij bedankt me. Maar dat had hij toen ook al gedaan. Ik heb gewoon gedaan wat ik moest doen en waar ik voor ben”, zei Hofman even later in de catacomben van het stadion.

Volledig scherm
Lorentzen jaagt op Ronald Mulder. © Pim Ras fotografie

Door Rik Spekenbrink

Lorentzen was 2,5 jaar geleden met de Noorse ploeg op trainingskamp in Inzell, net als het team van Lotto-Jumbo. Hij kwam in de bocht van de Max Aicher Arena ten val en sneed daarbij met zijn linkerschaats in zijn rechterbeen. Het gat in zijn been was groot. Hofman, die in de bewuste bocht stond, aarzelde niet en sprong met zijn medische koffer over de boarding om de wond te dichten, schoon te houden en het bloedverlies te beperken.

Wie de foto van Lorentzens been ziet, mag al niet over een zwakke maag beschikken. Wie de wond met eigen ogen zag, zoals collega-schaatser en landgenoot Havard Bokko, had een emmertje nodig. ,,Niet iedereen kan even makkelijk in een grote wond kijken”, zegt Hofman. Hij hielp Lorentzen, bij tijdelijke afwezigheid van zijn Noorse collega, en maakte hem gereed voor de ambulance die hem naar het ziekenhuis bracht. Daar werd Lorentzen geopereerd.

Niet overdrijven

Volledig scherm
© Pim Ras fotografie

Hofman kent de wilde verhalen die rond gingen, en gaan. Dat hij Lorentzens leven had gered, dat er sprake was van een slagaderlijke bloeding. ,,Pertinent niet waar”, zegt de fysio. ,,Er waren geen pezen of zenuwen geraakt, er was geen slagaderlijke bloeding. Mijn rol moet niet worden overdreven. Het was wel de grootste snijwond die ik ooit heb gezien.”

Na een tweede operatie in Noorwegen, een huidtransplantatie, kon Lorentzen zijn carrière vervolgen. De eerste Noorse olympisch kampioen sinds Adne Sondral in 1998 liet vanochtend na de training zonder problemen zijn rechterbeen zien; een flink stuk van zijn huid is spierwit. ,,Zonder zonnebrandcrème verbrandt het direct. Maar verder voel ik er helemaal niets meer van.” Hij nam Hofmans felicitaties voor het goud op de 500 meter lachend in ontvangst. ,,Iedereen die op die plek had gestaan, had me geholpen, evengoed ben ik Nico zeer dankbaar.”

Volledig scherm
Lorentzen schreeuwt het uit na zijn gouden race op de 500 meter. © Pim Ras fotografie