Gouden droom Knegt aan diggelen: Het is ontzettend klote

De gouden olympische droom van Sjinkie Knegt ligt aan diggelen. De Friese shorttracker werd gediskwalificeerd in zijn serie op de 500 meter, zíjn afstand.

Knegt had in Pyeongchang zijn zinnen gezet op de afstand waarop hij vorig jaar in Rotterdam wereldkampioen werd. Hij verzekerde zich op de 1500 meter al van een zilveren plak, maar Knegt was alleen voor goud naar Zuid-Korea gekomen. 

Na een moeizame start kwam Knegt er niet langs. Bij een ultieme inhaalpoging raakte hij zijn tegenstander uit Kazachstan met een penalty tot gevolg.

Dylan Hoogerwerf profiteerde van een valpartij van Viktor Knoch en kwalificeerde zich bij zijn olympische debuut achter de Zuid-Koreaanse wereldkampioen Yira Seo wel voor de volgende ronde. Ook Daan Breeuwsma is er donderdag bij. Hij profiteerde slim van een fout van de Canadese grootheid Charles Hamelin en werd tweede in zijn heat. 

Meteen na de uitschakeling zocht Knegt naar een verklaring. ,,Het was gewoon niet goed. Ik maak bij de start al de verkeerde keuze. En dan die inhaalactie, wat moet ik erover zeggen", stamelde Nederlands beste shorttracker. ,,Ik baal hier ontzettend van. Ik kom hier natuurlijk niet om er in de eerste ronde uit te leggen, het is gewoon ontzettend klote. Veel meer kan ik er nu niet van maken."

Op de 1000 meter en met de aflossingsploeg werd hij, net als op de 500 meter, snel uitgeschakeld.

Volledig scherm
© Pim Ras fotografie
Volledig scherm
Daan Breeuwsma klopt de winnaar van olympisch goud van Vancouver, Charles Hamelin. © Getty Images
Volledig scherm
Dylan Hoogerwerf kwam vallend over de finish, maar plaatste zich wel voor de kwartfinale. © ANP
Volledig scherm
Sjinkie Knegt met zijn dochtertje Myrthe. © Pim Ras fotografie