Volledig scherm
Marcel Hirscher. © Getty Images

Marcel Hirscher op horrorpiste sensationeel naar goud

VideoDe Oostenrijkse skiër Marcel Hirscher heeft dan eindelijk zijn eerste olympische titel veroverd. Op een ware horrorpiste, waar door de stevige wind zelfs verscheidene deelnemers afzagen van de risicovolle slalom, was de misschien wel beste skïer aller tijden ongenaakbaar. ‘Ik heb het geflikt. Ik ben superblij dat het vraagteken dat boven mijn carrière hing nu weg is’. 

De 28-jarige Hirscher, die al zes wereldtitels op zak had en jarenlang de wereldbeker domineert, pakte in Pyeongchang het goud op de combinatie. De Oostenrijker stond na de afdaling op de twaalfde plaats, maar sloeg op de slalom magistraal toe.

Gracenote Olympic on Twitter

⛷️@MarcelHirscher (🇦🇹)is the fifth man to win an Olympic 🥇and world 🥇title in a men's combination event, after Kjetil André Aamodt 🇳🇴, Bode Miller 🇺🇸, Ted Ligety 🇺🇸 and Lasse Kjus 🇳🇴. #PyeongChang2018

Hirscher ging op de winderige piste van Jeongseon foutloos en razendsnel langs alle poortjes en maakte zijn achterstand van 1,32 seconden op de Duitser Thomas Dressen, de snelste man in de afdaling, ruimschoots goed. De Oostenrijker, die een Nederlandse moeder (Sylvia de Vlieg uit Den Haag) heeft, kreeg op het podium gezelschap van twee Franse skiërs: Alexis Pinturault (zilver) en Victor Muffat-Jeandet (brons).

Wind

Volledig scherm
Marcel Hirscher. © EPA

De combinatie was pas het eerste onderdeel van het alpineskiën dat kon worden afgewerkt in Zuid-Korea. De organisatie moest de voorbije twee dagen het programma schrappen vanwege de harde wind. 

Ook tijdens de combinatie zorgde de wind, die soms ineens flink aanwakkerde, voor de nodige problemen. Uit voorzorg was het parcours van de afdaling al ingekort. Tijdens de slalom waren de poortjes soms amper te zien door de rondvliegende sneeuw. ,,Ik zei tegen mezelf: 'Zijn ze helemaal gek geworden'", schetst de dolblije Hirscher na zijn winst zijn gedachten voor de laatste afdaling. ,,Blaast die wind echt serieus zo hard?" De skiër wist zijn race echter tot een goed einde te brengen. ,,
Ik ging verder zonder verwachtingen de combinatie in, dat zorgde ervoor dat ik heel rustig was''

Eindelijk

Hirscher moest vier jaar geleden in Sotsji genoegen nemen met zilver op de slalom, op de reuzenslalom viel hij naast het podium (vierde). Het vrat toch aan hem. ,,Nu hoef ik nooit meer stomme vragen te beantwoorden over gemiste gouden medailles, over of mijn carrière ook zonder olympisch goud af is. Dit is heel speciaal en onverwacht. Alles wat ik nu nog pak, is een bonus.'' 

De Oostenrijker doet in Pyeongchang ook nog mee aan de slalom, de reuzenslalom en de Super-G.

Zijn landgenoot Matthias Mayer, de nummer drie na de afdaling, ging hard onderuit. De Noor Aksel Lund Svindal, tweede na het eerste onderdeel, besloot zelfs helemaal niet van start te gaan. Dressen ging als laatste wel naar beneden, maar hij kon bij lange na niet tippen aan de tijd van Hirscher en eindigde als negende.

Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam. 

Eurosport Nederland on Twitter

En nog een valpartij! Kan het goud Hirscher 🇦🇹 nog ontlopen? #OS2018 #Olympics #PyeongChang2018 https://t.co/yhMoArtfKa

Volledig scherm
Marcel Hirscher. © Getty Images
Volledig scherm
De top 3, vlnr: Alexis Pinturault, Marcel Hirscher en Victor Muffat-Jeandet. © EPA

Eurosport Nederland on Twitter

Hirscher 🇦🇹 doet het! Hij staat voorlopig eerste. #PyeongChang2018 #Olympics #OS2018 https://t.co/DbuR0oIzNr

Volledig scherm
Marcel Hirscher kwam óp de finish bijna ten val. © REUTERS