Volledig scherm
Sjinkie Knegt (zilver) met de vermeende middelvinger naar Lim Hyo-jun (goud). Rechts Semen Elistratov (brons). © EPA

Ophef in Zuid-Korea over vermeende middelvinger Knegt bij ceremonie

In Zuid-Korea zijn ze de twee middelvingers die Sjinkie Knegt in 2014 opstak naar de Zuid-Koreaanse Rus Viktor Ahn niet vergeten. Daarom werd de shorttracker uit Bantega zaterdag na de 1500m-finale op de vingers gekeken. Letterlijk.

Bij de ceremonie hield Knegt met zijn rechterhand mascotte Soohorang vast terwijl zijn linkerhand op de schouder van de Zuid-Koreaan Lim Hyo-jun, die er met goud vandoor ging, rust. Niets aan de hand zou je zeggen, maar de Zuid-Koreanen zoomen graag in op zijn rechterhand. Daar steekt een middelvinger uit.

Bij de Aziaten gaan de gedachten direct terug naar 19 januari 2014. Toen stak Knegt instinctief na de estafettefinale beide middelvingers op naar Viktor Ahn, die weliswaar voor Rusland uitkwam maar Zuid-Koreaan is. De Fries werd vanwege die actie gediskwalificeerd op het EK in Dresden.

Knegt reageerde al op de commotie in P
yeongchang. ,,Het ziet er inderdaad uit alsof ik mijn middelvinger opsteek, maar het was niet bewust. ’’

In Zuid-Korea, waar shorttrack immens populair is, is men niet overtuigd. Op zijn Instagram-account reageren Zuid-Koreanen woedend. 

Bekijk hier alle video’s van Studio Korea, met interviews, voorbeschouwingen en reportages van onder anderen Thijs Zonneveld, Gianni Romme en Hidde van Warmerdam.

Volledig scherm
Sjinkie Knegt geeft Victor Ahn zijn beide middelvingers. © AFP
Volledig scherm
© EPA
Volledig scherm
© Getty Images