Presentator biedt excuses aan voor 'fake news' Nederlands schaatsgedrag

De Amerikaanse NBC-commentator Katie Couric heeft haar excuses aangeboden voor een opmerking over Nederland tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen. Ze zei toen dat Nederlanders goed in schaatsen zijn, omdat ze het elke winter gebruiken als vervoer. De opmerking leidde tot enorm veel spot op sociale media. 

Volledig scherm
Jan Smeekens draagt de Nederlandse vlag het Olympisch Stadion in tijdens de openingsceremonie. © ANP

,,Zoals bekend heeft Amsterdam veel grachten die in de winter kunnen dichtvriezen," zei Couric, terwijl de Nederlandse delegatie in PyeongChang aan de wereld werd voorgesteld. ,,En zo lang die grachten al bestaan, gebruikten de Nederlanders die om van de ene plek naar de andere te schaatsen, om tegen elkaar te racen en zich te amuseren."

De 'fake news' opmerking was reden genoeg voor de Nederlandse Ambassade om Couric via hetzelfde Twitter eens in Nederland uit te nodigen. Zodat ze alle innovatieve manieren van transportatie in ons land met haar eigen ogen kan komen bewonderen. 

De presentatrice bood vervolgens in een reactie haar excuses aan. Saillant detail, daaruit bleek ook dat ze al wel eens in Nederland was geweest: ,,Gefeliciteerd met alle medailles tot nu toe. Sorry dat ik me op 'glad ijs' bevond met mijn opmerking over schaatsen in de kanalen. Ik probeerde eer te doen aan jullie historische passie voor de sport, maar zo kwam het er niet uit! Ik zou graag nog een keer komen en het succes met jullie vieren!"

Nederlanders zelf lijken wel te kunnen lachen om de opmerking van Couric. Op Twitter was er in ieder geval genoeg creativiteit te vinden.

  1. ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’
    PREMIUM

    ‘Al heb ik geen armen en benen meer, ik blijf evengoed mama’

    Ze dachten eerst aan griep. Vervolgens vermoedden dokters een ontsteking in het bloed. En dan een infectie van de luchtwegen. Maar het was de vleesetende bacterie die zich - meedogenloos - lastig deed vinden. Kostbare tijd ging verloren, met grote gevolgen. Tara De Bolle uit het Vlaams-Brabantse Liedekerke - amper 33 én moeder - verloor beide onderarmen én benen tot boven de knie. ,,Ik héb donkere gedachten gehad, ja. Maar ik ben blij dat ik nog leef."