Volledig scherm
De Canadees Christopher Del Bosco of Canada vliegt door de lucht en zal daarna hard in aanraking komen met de ijzige sneeuw in Zuid-Korea. © AP

Veel crashes bij skicross, goud voor Canadees Leman

VideoTijdens de olympische ski cross bij de mannen hebben vandaag een aantal spectaculaire crashes plaatsgevonden. De heftigste val was die van de Canadese freestyleskiër Chris Del Bosco. De wereldkampioen van 2011 vloog meters door de lucht voordat hij hard in aanraking kwam met het bochtige wedstrijdparcours. Del Bosco brak naar alle waarschijnlijkheid zijn bekken in zijn seriewedstrijd, later op de dag won zijn landgenoot Brady Leman het goud in de finale.

Door Kees Graafland

De skicross kenmerkt zich door spectaculaire races. Vier skiërs razen en springen over het parcours en daarbij komt het bijna altijd tot wringen, duwen en valpartijen. Ook vandaag in Zuid-Korea, tijdens de series en finaleraces, ging het een aantal keren flink mis. 

Del Bosco crashte hard in het tweede deel van heat 8 van de achtste finales. Op beelden is te zien hoe hij vanuit laatste positie omhoogschiet bij een sprong, meters door de lucht vliegt en met zijn rechterzijde hard tegen de ijzige piste knalt.

De skiër blijft daarna minutenlang doodstil liggen. Later weten toegesnelde reddingswerkers hem op een brancard te leggen, waarna de ongelukkige freestyler naar een ziekenhuis werd afgevoerd met het vermoeden van een gebroken bekken. 

Gebroken scheenbeen en hersenschudding

Ook de deelname van de Fransman Terence Tchiknavorian liep spaak. Hij brak naar alle waarschijnlijkheid zijn scheenbeen door een val en is ook richting ziekenhuis voor nader onderzoek. De Oostenrijker Christoph Wahrstoetter kwam in heat 6 van de achtste finales in botsing met de Zweed Erik Mobaerg en liep daarbij een hersenschudding op.

In de finale snelde Brady Leman naar het goud. De Canadees, in Sotsji 2014 de nummer vier, deed dat met een voorsprong van 0,19 seconden op de Zwitser Marc Bischofberger (zilver). De Rus Sergei Ridzik en de Canadees Kevin Drury kwamen tegelijkertijd ten val. Ridzik was echter als eerste weer op de been en stelde daarna de derde plaats veilig.

,,Gedurende het hele seizoen zie je veel crashes. Het hoort bij de sport", reageerde Drury na afloop enigszins laconiek. ,,Het is het mindere aspect van de sport, maar het hoort er een beetje bij."

Opvallend was dat de Franse skiërs ontbraken in de finale. Vier jaar geleden wonnen zij in Sotsji nog goud, zilver en brons. De ski cross is sinds de Spelen van Vancouver in 2010 een onderdeel van het olympisch programma.

Bekijk onder de tweets de foto's van de crash van Del Bosco terug. 

Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© EPA

xx