Hoe (Zwolse) criminelen steeds vaker in peperdure huur- en leaseauto’s duistere zaken regelen en zich onbespied wanen

VIDEOZe willen uit het zicht blijven van politie en opsporingscamera’s. Zwolse criminelen gebruiken lease- en huurauto’s om ongezien drugs te vervoeren of achterover te drukken. Een verhaal over hoe criminelen onder de radar hun duistere zaakjes regelen. 

Op de deurmat van een verloederde rijtjeswoning in de Zwolse volkswijk Dieze-Oost ligt een dikke stapel enveloppen. De aanmaningen en waarschuwingen over torenhoge betalingsachterstanden zijn gericht aan de Zwolse Irakees R. (26). 
Hij leaset in het voorjaar van 2018 twee peperdure Audi’s. Wat de leasemaatschappij niet weet: R. is een befaamde drugsdealer, houdt er een lang strafblad op na en heeft lak aan het betalen van rekeningen.

Recherchebureau ingeschakeld

Na een paar maanden krijgt het leasebedrijf argwaan. Aan wie verhuurde het bedrijf de Audi’s eigenlijk? En waarom lijkt de eigenaar met de noorderzon vertrokken? Na een aantal mislukte pogingen om centen te vangen, schakelt de leasemaatschappij ten einde raad een particulier recherchebureau in.

De particuliere rechercheurs gaan op zoek, maar vangen bot. In het voorjaar van 2019 doet het bureau aangifte van de verduistering van de twee wagens, waarna de politie de luxe-auto’s als gestolen registreert.

In samenwerking met indebuurt Zwolle