Het pand aan de Zwolse Van Disselstraat waarvan huurder Idris M. beschoten werd, is in september op last van de burgemeester gesloten.
Volledig scherm
Het pand aan de Zwolse Van Disselstraat waarvan huurder Idris M. beschoten werd, is in september op last van de burgemeester gesloten. © Frans Paalman

Merdan I. (19) langer vast vanwege
liquidatiepoging op Idris M. in Zwolle

De 19-jarige Merdan I. uit Zwolle blijft voorlopig vastzitten op verdenking van een liquidatiepoging op plaatsgenoot Idris M. (26) in de Zwolse wijk Stadshagen. Hij is vorige week aangehouden en voorgeleid; de rechtbank heeft toen besloten dat hij nog zeker veertien dagen in bewaring blijft. 

Idris M. werd vorig jaar september bij zijn woning aan de Van Disselstraat in Zwolle beschoten met een automatisch wapen; hij werd daarbij in zijn hand geraakt. De kogels vlogen in het rond in die straat; het incident leidde tot veel onrust in de wijk. 

Vete

De schietpartij zou het gevolg zijn van een vete tussen verschillende drugsbendes. Merdan zou eerst voor Idris en zijn broertje gewerkt hebben als drugsverkoper en van hen de opdracht hebben gekregen een Zwolse rivaal uit de weg te ruimen. Dat wilde hij echter niet. Vervolgens zou hij die rivaal over het plan hebben geïnformeerd waarna besloten werd juist Idris uit de weg te ruimen. De advocaat van I. kan niets kwijt over de zaak omdat I. nog in beperkingen zit. 

Verklaring

Een vorige week eveneens aangehouden maatje van Merdan is na het afleggen van een verklaring weer op vrije voeten gesteld. Die vriend vertelde bij de politie van Merdan te hebben gehoord dat hij Idris beschoten had; Merdan zelf ontkent dat. 

Autobrand

De onrust in de Zwolse onderwereld duurt inmiddels al vele maanden; sinds de zomer waren er zeker vijf schietpartijen en tien autobranden. De meeste branden lijken gelieerd aan de ruzies.  Afgelopen zaterdagochtend werd er weer een auto in brand gestoken, aan de Von Weberhof in Holtenbroek. Er was brandbare vloeistof op de banden gespoten. De brand werd echter snel geblust. De eigenaar van de auto, een man met een autobedrijfje op de Von Weberhof, stelt desgevraagd niets van doen te hebben met cocaïnehandel. 

Lees in het dossier Onderwereld op de korrel meer over de recente schietpartijen in Zwolle

Burgernet

De Zwolse politie heeft deelnemers aan Burgernet, een platform waarop burgers de politie kunnen helpen door informatie aan te leveren, maandag een mailbericht gestuurd over de golf aan autobranden. Daarin verwijst de politie naar de autobrand van zaterdagochtend en roept ze het Zwolse publiek op te helpen om de autobranden te stoppen. Burgers wordt gevraagd verdachte situaties te melden.

Onderbuikgevoel 

Een ‘onderbuikgevoel’ is dan al voldoende om de politie te bellen. Ook als bijvoorbeeld iemand heel erg lang bij een auto blijft hangen waarvan hij de eigenaar niet is of personen constant door de straat lopen en foto’s maken, mag de politie ingeseind worden. ‘Bel 112. Leg de situatie aan de centralist voor. Wij komen liever één keer te veel, dan één keer te laat’, stelt de politie in de Burgernet-oproep. 

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Zwolle