Onderzoek door de politie na de schietpartij op de Wijheseweg in april 2016. Abas M. is volgens Justitie een van de daders.
Volledig scherm
Onderzoek door de politie na de schietpartij op de Wijheseweg in april 2016. Abas M. is volgens Justitie een van de daders. © News United / Stefan Verkerk

Vermeend kopstuk drugsbende Zwolle Abas M. nu in Nederlandse cel

Abas M. (25), vermeend leider van een Zwolse drugsbende, is overgeleverd aan Nederland. Hij is vandaag voorgeleid bij de rechtbank in Zwolle. Die heeft bepaald dat de man, broer van de in september neergeschoten Idris M. (26), nog zeker twee weken in voorarrest blijft. 

Abas werd eind oktober door een arrestatieteam opgepakt in een woning in het Duitse Gronau. Hij  verzette zich maandenlang tegen overbrenging naar Nederland. Hij wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van een poging tot liquidatie op twee Zwolse broers op de Wijheseweg in 2016. Die overleefden maar liepen wel ernstige verwondingen op. 

Opdracht huurmoord

 Ook denkt Justitie dat hij opdracht heeft gegeven tot een huurmoord op een Zwolse rivaal; de schutter zou er 5000 euro voor krijgen. Die aanslag kwam er echter niet van. Wel werd kort daarna juist Idris M. neergeschoten bij zijn toenmalige woning in de Zwolse Van Disselstraat. Daarvoor zit sinds enkele weken de 19-jarige Zwollenaar Merdan I. vast. 

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

In samenwerking met indebuurt Zwolle