Volledig scherm
Onderzoek door de politie na de schietpartij op de Wijheseweg in april 2016. Abas M. is volgens Justitie een van de daders. © News United / Stefan Verkerk

Vermeend kopstuk drugsbende Zwolle Abas M. nu in Nederlandse cel

Abas M. (25), vermeend leider van een Zwolse drugsbende, is overgeleverd aan Nederland. Hij is vandaag voorgeleid bij de rechtbank in Zwolle. Die heeft bepaald dat de man, broer van de in september neergeschoten Idris M. (26), nog zeker twee weken in voorarrest blijft. 

Abas werd eind oktober door een arrestatieteam opgepakt in een woning in het Duitse Gronau. Hij  verzette zich maandenlang tegen overbrenging naar Nederland. Hij wordt door het Openbaar Ministerie verdacht van een poging tot liquidatie op twee Zwolse broers op de Wijheseweg in 2016. Die overleefden maar liepen wel ernstige verwondingen op. 

Opdracht huurmoord

 Ook denkt Justitie dat hij opdracht heeft gegeven tot een huurmoord op een Zwolse rivaal; de schutter zou er 5000 euro voor krijgen. Die aanslag kwam er echter niet van. Wel werd kort daarna juist Idris M. neergeschoten bij zijn toenmalige woning in de Zwolse Van Disselstraat. Daarvoor zit sinds enkele weken de 19-jarige Zwollenaar Merdan I. vast. 

  1. Kunst als middel op weg naar herstel bij Tactus Zwolle: ‘Ze zien dat het zin heeft wat ze doen’
    PREMIUM

    Kunst als middel op weg naar herstel bij Tactus Zwolle: ‘Ze zien dat het zin heeft wat ze doen’

    ,,Je ziet hun levenslust weer groeien, het vlammetje wordt aangewakkerd. Dat is zo mooi om te zien”, vertelt Henk Kisjes. Hij is begeleider van de dagbesteding bij Tactus Verslavingszorg in Zwolle die zich richt op het maken van kunst. Sinds een paar weken is er in Huis Assendorp een expositie te zien die gemaakt is door de cliënten van Tactus. ,,Toen ik hier begon had ik nooit gedacht dat het niveau zo hoog zou worden.”

In samenwerking met indebuurt Zwolle