Edelherten dit voorjaar in de Oostvaardersplassen.
Volledig scherm
Edelherten dit voorjaar in de Oostvaardersplassen. © ANP

1830 edelherten Oostvaardersplassen voorlopig gered

De provincie Flevoland mag nog zeker twee weken geen edelherten laten afschieten in de Oostvaardersplassen. De rechter in Lelystad heeft dat vandaag besloten. Er moet in ieder geval gewacht worden op de uitspraak in het kort geding tussen zes dierenrechtenorganisatie en de provincie. Die uitspraak is op 19 november.

De provincie had vrijdag de vergunning voor het afschieten al gekregen en was van plan om dinsdag met het afschot te starten. De rechter heeft nu bepaald dat er niet geschoten mag worden zolang er geen uitspraak is.

Uitgemergelde herten en paarden die vastgevroren in een moeras sterven. Met het afschieten van een groot deel van de dieren moet dat scenario voorkomen, meent de provincie Flevoland. Maar het plan stuit op een enorme weerstand. Zes stichtingen waaronder stichting Faunabescherming, stichting Dierbaar Flevoland, Stichting Stamina en de Vogelbescherming probeerden het besluit maandag bij Rechtbank Midden-Nederland tegen te houden. Zij hopen op andere oplossingen zoals verplaatsen van de dieren, anticonceptie en het afzetten van gedeelten van het begrazingsgebied.

De voorzieningenrechter had het door de vele partijen erg druk met het verzamelen van alle informatie. Het kort geding duurde daardoor vele uren langer dan gepland. Door de partijen werd bovendien uitgebreid gesproken over onder meer de effecten van afschot voor het gebied, de juistheid van de tellingen en de vogelsoorten die wel of niet definitief zouden vertrekken bij zo’n grote jacht. Ook werd er getwist over de daadwerkelijke schade aan het gebied en de haalbaarheid van andere oplossingen, zoals het toelaten van wolven op het terrein.

Van 1000 naar 1830

Er gebeurden daarnaast meerdere onverwachtse dingen in de zaal. De bezwaarmakers werden bij aankomst verrast door het plotseling verhoogde aantal edelherten dat moet worden afgeschoten. Aanvankelijk zouden dit er 1000 zijn, nu 1830. Ook bleek er vrijdagmiddag laat nog een vergunning te zijn afgegeven voor het afschieten. Een zet die op tijd door de bezwaarmakende stichting Stamina werd doorzien en waartegen gelijk bezwaar werd aangetekend. De rechter besloot zich alleen over de opdracht te buigen, maar er kan wel een nieuwe juridische procedure komen tegen deze vergunningverlening.

Quote

We willen de maatschap­pe­lij­ke onrust en het dierenleed deze keer voorkomen.

Woordvoerder provincie Flevoland

Het uitstel van twee weken komt voor Provincie Flevoland, die een ‘reset’ wil zodat het gebied kan herstellen, niet goed uit. Er is volgens de Gedeputeerde Staten haast geboden met het afschieten. ,,Als we nu niet beginnen heeft het afschieten geen zin meer. We willen de maatschappelijke onrust en het dierenleed deze keer voorkomen”, aldus een woordvoerder. De grote sterfte binnen de hertenpopulatie het afgelopen jaar heeft het ‘voordeel’ dat er nu een kleinere populatie is. ,,Dit is het moment voor afschot, omdat er anders nog veel meer bijkomen en dan is het afschieten in korte tijd niet meer haalbaar.” 

Reacties

Staatsbosbeheer Flevoland wil voorlopig niet reageren op het uitstel. ,,Pas al de uitspraak er is geven wij een reactie”, aldus een woordvoerder van de organisatie. Voor de bezwaarmakende organisaties betekende het uitstel goed nieuws. Toch blijven grote zorgen bestaan. ,,En niet alleen over de dieren, ook over de mentale gezondheid van de jagers die kalfjes moeten afschieten.” 

De uitspraak is op 19 november om 11.00 uur. Wanneer er wel geschoten wordt, verdwijnen volgens de organisaties ook zeldzame vogelsoorten zoals de zeearend uit het gebied.

Stentor-verslaggever Sjoerd Hartholt was vandaag aanwezig in de rechtbank in Lelystad. Hieronder kun je zijn Twitter-verslag nog teruglezen. 

Flevoland