Volledig scherm
Al maanden strijden actievoerders tegen het beleid rond de grote grazers in natuurgebied de Oostvaardersplassen. © ANP

3.000 dieren Oostvaardersplassen overleven winter niet

In de maand april 2018 zijn in natuurgebied Oostvaardersplassen in totaal 312 dieren gestorven, waarvan 251 edelherten, 58 paarden en 3 Heckrunderen. Daarvan werden de meeste dieren afgeschoten. Het ging om 221 edelherten, 43 paarden en 3 runderen, volgens Staatsbosbeheer betrof dit allemaal 'dieren waarvan conditie en gedrag lieten zien dat ze het voorjaar niet zouden halen'.

Tijdens de winterperiode, die liep van 1 december 2017 tot 30 april 2018, zijn er in de Oostvaardersplassen in totaal 3.226 dieren dood gegaan, waarvan 2.684 edelherten, 75 runderen en 467 paarden. Het afschotpercentage in deze winterperiode was 89 procent van het totaal aantal gestorven dieren. Daarmee is de populatie grote grazers in het 5.500 hectare grote natuurgebied momenteel ongeveer op hetzelfde niveau als in het jaar 2002, aldus Staatsbosbeheer.

Bedreigingen

Het natuurbeheer in het Flevolandse moerasgebied zorgt al maanden voor een verhitte strijd tussen voor- en tegenstanders. Daarbij werden zelfs boswachters bedreigd.

Halvering

Een commissie onder leiding van Pieter van Geel heeft de provincie Flevoland eind april geadviseerd om nog dit jaar het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen te halveren tot ongeveer 1.100 edelherten, konikpaarden en heckrunderen. Dat zou betekenen dat bijna 1.000 edelherten moeten worden afgeschoten, een lot dat mogelijk ook 180 konikpaarden treft. Door de halvering van het aantal grote grazers kan het natuurgebied tussen Lelystad en Almere zich herstellen. Daarna is hier volgens de commissie Van Geel genoeg voedsel voorhanden voor maximaal 1.500 grote grazers, die dit Natura2000-gebied open moeten houden voor vogels. 

Klik hier voor de enquête of ga naar destentor.nl/oostvaardersplassen