Volledig scherm
Konikpaarden in de vangkraal in de Oostvaardersplassen. © Freddy Schinkel

Aangifte tegen Staatsbosbeheer: Konikpaarden Oostvaardersplassen staan in brandende zon

Meerdere partijen hebben aangifte gedaan tegen Staatsbosbeheer omdat de konikpaarden in de Oostvaardersplassen geen beschutting hebben. ,,Het is onacceptabel’’. 

Dat zegt Leonie Vestering van de Partij voor de Dieren in Flevoland die donderdagmiddag naar de politie is gestapt. Ze maakt zich zorgen over de konikpaarden die in de brandende zon in de zogeheten vangweide staan, in afwachting van transport naar Wit-Rusland. ,,Staatsbosbeheer zorgt voor hooi en water, maar niet voor beschutting. De wet zegt dat dieren bescherming verdienen bij extreem weer. Dat is niet alleen hagel en storm, maar ook extreme hitte’’.    

Verkoelend windje

Staatsbosbeheer zei eerder tegen deze krant dat de ervaring leert dat grote grazers op warme dagen liever in het open veld staan dan onder de bomen. Op de vlakte staat een verkoelend windje. Vestering: ,,Ik vind dat dieren de keuzemogelijkheid moeten hebben. Het is extreem warm weer, ik weet niet waar de konikpaarden nu het liefst zijn’’. Ze heeft Staatsbosbeheer gevraagd om een werkbezoek te mogen brengen aan de vangkraal, maar dat is geweigerd. 

Ook de belangenorganisatie House of Animals heeft aangifte gedaan tegen Staatsbosbeheer. ‘Warmste dag ooit gemeten en paarden in vangkraal hebben nog steeds geen beschutting!’ twittert oprichter Karen Soeters. 

Flevoland