Volledig scherm
Harm Niesen van de Faunabescherming in gesprek met zijn advocaat © ANP

Bezwaarmakers: ‘Zwarte dag voor de dieren en de natuur in Oostvaardersplassen’

Staatsbosbeheer begint in de loop van volgende week met het afschieten van 1830 edelherten. Organisaties die bezwaar maakten tegen de vergunning voor het schieten  zijn zwaar teleurgesteld  spreken van een ‘zwarte dag’.  

Dierbaar Flevoland, een van de bezwaarmakende organisaties, is erg teleurgesteld in de beslissing van de rechter. ,,Het is een zwarte dag voor de dieren en de natuur’’, aldus voorzitter Marius Bouscholte. ,,Ik vind het heel erg voor de dieren die nu door de kogel komen te overlijden. Het zijn grotendeels gezonde, jonge edelherten die nu moeten worden afgeschoten. Erg zonde.’’ 

Effecten op vogels

Bouscholte maakt zich ook grote zorgen over de gevolgen voor het gebied, nu bijna 80 procent van de edelherten er binnenkort niet meer rondloopt. Naar negatieve effecten voor vogels is wat hem betreft niet goed gekeken. ,,Het is bovendien vreemd dat er zomaar kan worden ingegrepen in een beheerplan voor een natuurgebied. Dat betekent dat er natuurbeleid zomaar kan worden gewijzigd.’’

Zeearend

Ook Harm Niesen, voorzitter van de Faunabescherming die bezwaar maakte, is zeer teleurgesteld in het besluit van de rechter. Hij maakt zich grote zorgen over de vogels in het gebied. Volgens hem is er geen goed onderzoek verricht naar de gevolgen van schieten. Met name de zeearend is volgens hem uiterst gevoelig voor overlast. 

‘Zwarte dag’

Leonie Vestering, fractievoorzitter van Partij voor de Dieren in Flevoland, is eveneens erg teleurgesteld. ,,Er worden 1830 edelherten afgeschoten. Er wordt door de Provincie verwezen naar cijfers over sterfte in de winter, als argument voor het afschot. De gemiddelde sterfte is slechts 30 procent, terwijl nu 80 procent van de populatie wordt afgeschoten.’’ Vestering hoopt dat er na de verkiezingen een ander dierenbeleid komt voor het gebied. ,,Het is de wereld op z’n kop dat je zegt de dieren te willen beschermen en ze daarom afschiet. Ze hebben ruimte en bescherming nodig, geen kogel.’’

 1. Patiëntenstop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven
  PREMIUM

  Patiënten­stop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven

  Reumapatiënten kunnen vanaf 1 maart weer terecht in de Emmeloordse polikliniek van het Antonius Ziekenhuis. Door een nieuwe samenwerking met de maatschap Fryske Reumatologen kan de patiëntenstop die sinds vorig jaar zomer gold voor reumatologie in alle vestigingen van Antonius worden opgeheven. Verwacht wordt dat de wachttijd hierdoor binnen afzienbare tijd weer kan zijn teruggebracht onder de norm van vier weken, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.
 2. Strijdlustig Museum Nagele blijft hopen op erkenning
  PREMIUM

  Strijdlus­tig Museum Nagele blijft hopen op erkenning

  Vanuit de hele wereld komen architectuurstudenten, onderzoekers en ‘gewone’ belangstellenden naar Nagele om daar te zien hoe in de jaren 50 is geprobeerd de ‘maakbare samenleving’ te vertalen in de opzet van een compleet dorp. Museum Nagele houdt al twintig jaar die bijzondere geschiedenis met succes levendig. Maar tot frustratie van het museumbestuur is de erkenning daarvoor in de eigen gemeente ver te zoeken. „Eigenlijk willen ze het liefst dat we onszelf opheffen en de spullen verhuizen naar Schokland.”
 3. Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur
  PREMIUM
  Video

  Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur

  Het zijn onzekere tijden voor stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’ uit Emmeloord. De groep vrijwilligers voorziet 167 gezinnen en alleenstaanden van voedsel, omdat zij om verschillende redenen niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Dit werk wordt al bijna drie jaar vanuit het huis van de voorzitter gedaan, maar van de gemeente Noordoostpolder en woningcorporatie Mercatus moet dat binnenkort afgelopen zijn. Een nieuwe locatie vinden blijkt echter zeer moeilijk en de tijd begint te dringen. Als er geen nieuw pand gevonden wordt, lijkt het einde verhaal voor de stichting en staat de voorzitter mogelijk op straat. ,,Ik heb geen tranen meer over.”

Flevoland