Bijvoerders Oostvaarderplassen en Staatsbosbeheer niet vervolgd

VideoHet Openbaar Ministerie stelt geen vervolging in tegen Staatsbosbeheer voor het overlijden van grote grazers in natuurgebied de Oostvaardersplassen afgelopen winter. Ook de mensen die de beesten hebben bijgevoerd gaan vrijuit.

Dat meldt het OM vanmiddag in een persverklaring. 

Door de strenge winter gingen aan het begin van het jaar een relatief hoog aantal grazers in het gebied dood. Mensen die aangifte tegen Staatsbosbeheer hadden gedaan, vonden dat de organisatie is tekortgeschoten in haar zorgplicht. 

Onderzoek

In mei deden verschillende mensen aangifte tegen het dierenleed. Toen al liet de politie in Lelystad weten dat aangifte doen tegen Staatsbosbeheer weinig zin had. Het OM heeft de afgelopen maanden oriënterend onderzoek gedaan. 

Daaruit blijkt dat Staatsbosbeheer niet strafrechtelijk kan worden vervolgd, omdat zij simpelweg landelijk beleid uitvoert. Het OM zegt geen bevoegdheid te hebben om te vervolgen voor beslissingen die door de landelijke overheid zijn gemaakt.

Bijvoerders

Ook de mensen die dieren in de Oostvaardersplassen hebben bijgevoerd worden niet vervolgd. Het is volgens het OM in het landelijk beleid namelijk niet duidelijk of dit in de winterperiode strafbaar was.  Dit omdat het bijvoerverbod strijdig was met de zorgplicht voor hulpbehoevende dieren. Wel blijft het verbod van kracht en kunnen bijvoerders in de toekomst strafrechtelijk worden vervolgd, waarschuwt het OM. 

Volledig scherm
Mensen die hongerende dieren hebben bijgevoerd, worden niet vervolgd. © ANP
  1. Logeerpartijtje eindigt in trauma voor 11-jarige Jessica: ‘Die man heeft haar leven kapot gemaakt’
    PREMIUM

    Logeerpar­tij­tje eindigt in trauma voor 11-jarige Jessica: ‘Die man heeft haar leven kapot gemaakt’

    Jarenlang misbruik in een dorp van nog geen 600 inwoners. De levens van ouders en kinderen uit Alem staan sinds deze zomer volledig op hun kop. Het vergt moed om het zwijgen over misbruik te doorbreken, maar de 11-jarige Jessica deed het en bracht zo een groot schandaal aan het licht. Moeder Katrina is trots op ‘haar meisje’ en vertelt voor het eerst haar verhaal. ,,Er zijn hier in Alem families verscheurd, kinderlevens kapot gemaakt.”