Volledig scherm
PREMIUM
© Pedro Sluiter Foto

Biologe keert na 20 jaar Scandinavië terug en is verbijsterd over Oostvaardersplassen

Na twintig jaar Scandinavië keerde Roelke Posthumus vorig jaar terug. De biologe uit Steenwijkerland keek stomverbaasd naar het 'natuurtoneelstukje' rond de Oostvaardersplassen. In haar boek Heibel in de Polder stelt ze: wat is natuur nog in dit land?

Sinds vorig jaar woont ze in een 'passief huis' naar eigen ontwerp aan de rand van De Weerribben. ,,We maken meer energie dan we verbruiken'', verduidelijkt Roelke Posthumus (67). De biologe leefde twintig jaar in de dunbevolkte gebieden van Scandinavië. Toen ze terugkeerde naar Nederland koos ze voor Noordwest-Overijssel, omdat haar ouders er vandaan komen en vanwege de rust. Het bleek drukker dan verwacht. ,,Er is altijd lawaai. De mobiliteit is enorm toegenomen.'' De uitbreiding van het vliegverkeer en de toekomstige laagvliegroutes vanuit Lelystad zijn haar een doorn in het oog. ,,Ik steun actiecomité HoogOverijssel zoveel ik kan.''

  1. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
    PREMIUM
    Vraag bij het nieuws

    Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

    Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.

Kop van Overijssel