Volledig scherm
© ANP

Brussel bemoeit zich niet met Oostvaardersplassen

Brussel gaat zich niet mengen in de discussie over het omstreden project met grote grazers in de Oostvaardersplassen. Volgens EU-milieucommissaris Karmenu Vella gaat de Europese Commissie niet over dergelijke dierenwelzijnskwesties.

Dat laat Vella weten op vragen van CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Die drong onlangs aan op spoedmaatregelen vanuit Brussel, zoals verwijdering of verplaatsing van het overschot aan grote grazers. In het afgesloten natuurgebied tussen Almere en Flevoland hebben duizenden dieren de afgelopen winter niet overleefd. 

Mislukt

Volgens Schreijer is het project met grote grazers 'gruwelijk mislukt'. Zij stelt onder meer dat hongerige edelherten het moeras intrekken, waardoor de Natura-2000-waarden waarvoor dit gebied is aangewezen, in het geding komen. Vella zegt in zijn reactie niets te weten van 'de vermeende negatieve gevolgen van het huidige Nederlandse beleid'. 

Europese wetgeving over dierenwelzijn schrijft voor dat grote herbivoren voldoende te grazen hebben. Volgens Vella zijn die regels alleen van toepassing op landbouwhuisdieren. De dierenwelzijnskwestie die Schreijer aankaart, 'valt derhalve onder de exclusieve nationale bevoegdheid, waarbij de commissie niet kan optreden'.  

  1. VVD'er Schopman schaamt zich voor zijn IQ-tweet: ‘Dit is een erg pijnlijke rollercoaster’

    VVD'er Schopman schaamt zich voor zijn IQ-tweet: ‘Dit is een erg pijnlijke rollercoas­ter’

    Voormalig VVD-raadslid in Lelystad Bart Schopman heeft spijt van de tweet over Forum voor Democratie en PVV die hij zondag plaatste. Schopman twitterde dat potentiële stemmers van de PVV en FvD een laag IQ hebben en dat leidde tot een breuk tussen hem en de liberale partij. Schopman gaat zelfstandig verder als raadslid. ,,De afgelopen dagen waren een pijnlijke rollercoaster. Ik schaam me voor die tweet.’’

Flevoland