Volledig scherm
© ANP

Dierenartsen: bouw bijvoeren in Oostvaardersplassen af

Twee onafhankelijke dierenartsen hebben na een bezoek aan de Oostvaardersplassen geadviseerd vanaf nu het bijvoeren van de grote grazers in het gebied langzaam af te bouwen.

Dit advies volgt op de constatering dat de dieren zich minder rond de voerplekken ophouden en dat in diverse delen van de Oostvaardersplassen de groei van het gras op gang is gekomen. Die plekken weten de grote grazers inmiddels te vinden. Ook lag op sommige voerplekken nog enig restvoer,  dat de dieren links laten liggen. Vermoedelijk omdat ze de voorkeur geven aan het schaarse, maar smakelijker gras. Ook namen de dierenartsen diverse groepen herkauwende runderen waar.

Het langzaam afbouwen betekent dat op plekken waar veel restvoer ligt, het aanvullen tot de volgende dag wordt uitgesteld. Op plekken waar het schrale hooi wel is opgegeten, wordt dezelfde dag aangevuld. De ontheffing voor het bijvoeren die de provincie Flevoland heeft verleend is geldig tot zaterdag 5 mei. De verwachting is dat deze week al nauwelijks meer gebruik wordt gemaakt van het aangeboden voer.

Flevoland