Volledig scherm
Harm Niesen van de Faunabescherming is één van de bezwaarmakers tegen de vergunning. © ANP

Donderdag uitspraak over afschot edelherten Oostvaardersplassen

De rechter doet donderdag uitspraak over de vergunning voor het afschieten van 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen. Betrokken partijen krijgen daardoor meer dan een week eerder duidelijkheid dan gepland.

Stichting De Faunabescherming, Stichting Dierbaar Flevoland en Stichting Fauna4Life maakten vorige maand bezwaar tegen de vergunning die provincie Flevoland verleende aan Staatsbosbeheer voor het afschieten van de dieren. Zij stelden tegenover de rechter dat de vele beschermde vogels in het gebied overlast ervaren van het schieten, waardoor ze het gebied verlaten. 

Eerder bezwaar

De rechter gaf tijdens de zitting op 29 november aan dat er op 13 december uitspraak komt. De optie om eerder uitspraak te doen werd daarbij nog opengelaten. De uitspraak over de vergunning lijkt een laatste strohalm voor de 1830 edelherten. De bezwaarmakende organisaties zijn eerder zonder succes naar de rechter gestapt. Toen werd er bezwaar aangetekend tegen de opdracht van Provincie Flevoland aan Staatsbosbeheer voor het afschieten. Provincie Flevoland wilde de herten aanvankelijk ‘nog voor de winter’ af laten schieten, zodat het gebied kan herstellen en overbevolking voor de volgende winter voorkomen wordt.

Dieren verplaatsen

Vandaag dient tevens een rechtszaak in de rechtbank van Utrecht over de grote grazers in het gebied. Stichting Cynthia en Annemieke wil dat een groot deel van de grote grazers, waaronder 500 edelherten, nog voor de winter uit het gebied worden verplaatst. De stichting stelt dat de Oostvaardersplassen geen geschikt leefgebied is voor de dieren en heeft Provincie Flevoland, de Nederlandse Staat en Staatsbosbeheer voor de rechter gesleept. De zaak staat los van de zaak tussen Provincie Flevoland en de bezwaarmakers tegen de vergunning. 

 1. Patiëntenstop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven
  PREMIUM

  Patiënten­stop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven

  Reumapatiënten kunnen vanaf 1 maart weer terecht in de Emmeloordse polikliniek van het Antonius Ziekenhuis. Door een nieuwe samenwerking met de maatschap Fryske Reumatologen kan de patiëntenstop die sinds vorig jaar zomer gold voor reumatologie in alle vestigingen van Antonius worden opgeheven. Verwacht wordt dat de wachttijd hierdoor binnen afzienbare tijd weer kan zijn teruggebracht onder de norm van vier weken, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.
 2. Strijdlustig Museum Nagele blijft hopen op erkenning
  PREMIUM

  Strijdlus­tig Museum Nagele blijft hopen op erkenning

  Vanuit de hele wereld komen architectuurstudenten, onderzoekers en ‘gewone’ belangstellenden naar Nagele om daar te zien hoe in de jaren 50 is geprobeerd de ‘maakbare samenleving’ te vertalen in de opzet van een compleet dorp. Museum Nagele houdt al twintig jaar die bijzondere geschiedenis met succes levendig. Maar tot frustratie van het museumbestuur is de erkenning daarvoor in de eigen gemeente ver te zoeken. „Eigenlijk willen ze het liefst dat we onszelf opheffen en de spullen verhuizen naar Schokland.”
 3. Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur
  PREMIUM
  Video

  Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur

  Het zijn onzekere tijden voor stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’ uit Emmeloord. De groep vrijwilligers voorziet 167 gezinnen en alleenstaanden van voedsel, omdat zij om verschillende redenen niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Dit werk wordt al bijna drie jaar vanuit het huis van de voorzitter gedaan, maar van de gemeente Noordoostpolder en woningcorporatie Mercatus moet dat binnenkort afgelopen zijn. Een nieuwe locatie vinden blijkt echter zeer moeilijk en de tijd begint te dringen. Als er geen nieuw pand gevonden wordt, lijkt het einde verhaal voor de stichting en staat de voorzitter mogelijk op straat. ,,Ik heb geen tranen meer over.”

Flevoland