Volledig scherm
Edelherten in de Oostvaardersplassen © ANP

Driekwart van af te schieten edelherten gedood in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer heeft in februari 423 edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen. In totaal zijn er nu 1354 edelherten in het gebied gedood. Dat moeten er iets meer dan 1800 worden, om zo nieuwe overbevolking in het gebied te voorkomen.  

Staatsbosbeheer wilde, in opdracht van provincie Flevoland, de 1800 edelherten nog voor 1 januari 2019 afschieten. Door diverse rechtszaken ontstond er vertraging. Op 10 december kon er dan toch begonnen worden, maar door de beperkte beschikbaarheid van schutters en slechte weersomstandigheden verliep het uiterst moeizaam. De maand erop werden er flinke stappen gezet en schoten jagers 922 edelherten af.  De jagers kunnen nog tot 1 april de resterende 450 edelherten afschieten. Daarna geldt er bronsttijd voor de herten en mag er pas na de zomer weer worden geschoten.  De vergunning voor het schieten loopt op 31 december 2019 af.

Het schieten van de edelherten ging in januari volgens Staatsbosbeheer beter omdat er vaker en op meer dagen geschoten. Bovendien werd het koud, waardoor de herten beter benaderbaar waren. In februari waren er een aantal warme dagen, waardoor ze weer beweeglijker werden. Daardoor nam het tempo van het schieten af, zo laat woordvoerder Marcel van Dun weten. Er werd in februari op 16 dagen geschoten, gemiddeld werden er per dag dus 27 edelherten afgeschoten. Van de in totaal 432 edelherten zijn 372 dieren aangeboden voor consumptie. De andere dieren zijn in het gebied achtergebleven als bron van voedsel voor andere dieren. Een gedeelte is naar de destructie gebracht. 

Konikpaarden gevangen

Boswachters wisten intussen woensdagochtend een kudde van 185 konikpaarden in te sluiten. De paarden waren de vangweide ingelopen en stonden volgens Staatsbosbeheer ‘rustig te grazen’. De weide werd vervolgens afgesloten. Daardoor staan de dieren nu in een vangweide van 55 hectare. ,,We zijn daarmee een stap verder in de opgave om 160 paarden uit te plaatsen vanuit de Oostvaardersplassen’’, laat Staatsbosbeheer weten in een persbericht. 

Vanuit de weide worden de paarden binnenkort overgebracht naar de vangkraal. Daar worden ze gechipt, geregistreerd en veterinair gekeurd. Daarmee zijn ze voorbereid op transport naar andere natuurgebieden. De exacte locaties zijn nog niet bekend. Staatsbosbeheer laat weten er geen drachtige merries en veulens onder de zes weken op transport meegaan. Ook worden de paarden in de vangweide bijgevoerd en er is water beschikbaar, meldt de organisatie. 

‘Zaken gaan de goede kant op’

Van Dun laat weten dat Staatsbosbeheer opgetogen is met de gemaakte stappen. ,,Het is een flinke opdracht. We waren hier al een maand mee bezig. De doelstelling was om de konikpaarden voor half maart in de vangweide te krijgen. Het was toch even spannend of dat wel zou lukken.’’ Met behulp van voer kregen de boswachters het dan toch voor elkaar, aldus Van Dun. ,,Erg mooi. Het is een kwetsbare operatie, net zoals het afschieten. Beide zaken gaan nu de goede kant op.’’

Flevoland