Flevoland mag 1830 herten afschieten in Oostvaardersplassen

videoDe provincie Flevoland mag 1830 herten in de Oostvaardersplassen afschieten. Dat heeft de rechter vandaag besloten. Enkele dierenrechtenclubs spanden een kort geding aan tegen de plannen. 

De provincie Flevoland mag 1830 herten in de Oostvaardersplassen afschieten.
Volledig scherm
De provincie Flevoland mag 1830 herten in de Oostvaardersplassen afschieten. © ANP

Zegsvrouw Anita Reerink van tientallen actiegroepen die zich verenigd hebben, noemt het vonnis van de rechter ‘verschrikkelijk’. ,,De moordloop gaat door. Waarom een loop? Omdat er een onstabiele populatie blijft. Je zult elk jaar opnieuw moeten schieten.”

Hoewel de rechter het afschot toestaat, mag de provincie daar nog niet direct mee beginnen. Er lopen namelijk nog meer procedures en die beginnen op 29 november. Tot die tijd worden er geen dieren afgeschoten. Daar had het College van Gedeputeerde Staten eerder al mee ingestemd.

Stichting Stamina, een van de zes protesterende partijen, heeft bijvoorbeeld bezwaar aangetekend tegen het verlenen van de afschotvergunning door de provincie Flevoland. De rechter heeft dat in dit geding niet meegenomen. Mogelijk leidt dit bezwaar bij afwijzing tot een nieuwe juridische procedure.

Geen zin

Verder uitstel zou de provincie Flevoland slecht uitkomen. Eerder zei een woordvoerder in deze krant dat haast geboden is, omdat het aantal herten weer groeit. Om die reden werd ook vergunning gegeven voor het afschieten van 1830 dieren, in plaats van de geplande duizend. ,,Als we nu niet beginnen, heeft het afschieten geen zin meer. Dit is het moment, omdat er anders nog veel meer bijkomen en dan is het afschieten in korte tijd niet meer haalbaar.”

Zeearend

De tegenstanders vinden afschot juist helemaal niet nodig. Zij drongen tijdens de behandeling van het geding in de rechtszaal aan op maatregelen als anticonceptie, verplaatsen van dieren en het afzetten van gedeelten van het begrazingsgebied. Naast dat ze afschot een te rigoureuze maatregel vinden, menen de tegenstanders dan het zal leiden tot het verjagen van de zeearend uit het gebied.

Dierenactivisten

En dan zijn er ook nog de dierenactivisten, die vinden dat de dieren extra eten moeten krijgen, zodat ze helemaal niet sterven. Ook zij waren vandaag aanwezig bij de rechtbank in Lelystad. Ze deelden pamfletten uit en hadden spandoeken bij zich. Vandaag mag dan vonnis gesproken zijn, dat betekent zeker niet het einde van de discussie en acties. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwsapp van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Verslaggever Arjen ten Cate van de Stentor twitterde live vanuit de rechtszaak. Bekijk hieronder zijn tweets.

Flevoland