Volledig scherm
De dieren zouden de anticonceptie binnen kunnen krijgen door bijvoorbeeld het voer te mengen, stelt de Werkgroep Diervriendelijk Populatiebeheer. © ANP

'Geef dieren Oostvaardersplassen de prikpil'

De populatie edelherten, konikpaarden en Heckrunderen in de Oostvaardersplassen (OVP) zou stabiel kunnen blijven, als de dieren anticonceptie zouden krijgen. Dat bepleit de Werkgroep Diervriendelijk Populatiebeheer.

De werkgroep bracht het plan naar voren tijdens een inspraakronde van de provincie Flevoland over het toekomstig natuurbeheer in de Oostvaardersplassen. 

De dieren zouden de anticonceptie binnen kunnen krijgen middels bewerkte zogeheten likstenen in het gebied, door het voer te mengen of door het via een prikpil toe te dienen. Elke andere oplossing zorgt ervoor dat er na een poosje toch weer te veel grote grazers zijn, die dan weer afgeschoten moeten worden.

Doden

Het plan is om het aantal grazers in het vogelbeschermingsgebied dit jaar terug te brengen tot maximaal 1100. Bijna 1200 herten en paarden moeten daarvoor afgeschoten worden of verhuizen. Het doden van gezonde dieren is woensdag het heetste hangijzer.

  1. VVD en erfgoedvereniging schieten Catalina te hulp

    VVD en erfgoedver­e­ni­ging schieten Catalina te hulp

    Zowel erfgoedvereniging Bond Heemschut als VVD-Kamerlid Remco Dijkstra maken zich zorgen over het dreigende vertrek van Nederlands enige nog vliegende Catalina vliegboot. Naar aanleiding van publicaties in deze krant heeft Dijkstra schriftelijke vragen gesteld aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Bond Heemschut dringt er bij minister Ingrid van Engelshoven (OCW) op aan subsidie beschikbaar te stellen om het toestel in Nederland te houden.

Flevoland