Volledig scherm
Staatsbosbeheer plaatste dit voorjaar strobalen om de dieren in de Oostvaardersplassen bij te voeren. © ANP

Geen hervatting van bijvoeren in Oostvaardersplassen

Gedeputeerde Staten van Flevoland heeft besloten het bijvoeren van de grote grazers in de Oostvaardersplassen niet meer te hervatten. Daarmee volgt het dagelijks bestuur van de provincie het advies van dierenartsen die afgelopen woensdag  opnieuw een ronde door de Oostvaardersplassen deden. 

De dieren werden sinds 5 mei al niet meer bijgevoerd, want de termijn waarbinnen de grote grazers in het gebied konden worden bijgevoerd liep op die datum af. Gedeputeerde Staten vroegen deze week aan de dierenartsen nogmaals de situatie in het gebied te beoordelen. Eerder adviseerden de dierenartsen al om het bijvoeren af te bouwen.

Gras

De dierenartsen constateerden woensdag dat op dit moment voldoende voedsel in de Oostvaardersplassen aanwezig is voor de grote grazers. Zij zagen dat het riet en gras groeiten en dat de grote grazers de grote bijvoerbalen niet meer beroeren. Het lijkt er dus op dat de dieren het jonge gras prefereren boven de bijvoerbalen.

Winterhaar

Volgens de dierenartsen is de conditie van sommige dieren nog schraal, maar zijn er wel tekenen van verbetering zichtbaar. De glans onder het winterhaar wordt zichtbaar en ook zijn er al enkele dikke paarden gespot. De bekeken dieren waren volgens de dierenartsen actief en alert. Op basis van al deze bevindingen werd geconcludeerd en geadviseerd dat het verantwoord is om het bijvoeren van de grote grazers te stoppen.

Flevoland