Volledig scherm
PREMIUM
Heckrunderen in de Oostvaardersplassen. © ANP

Heckrunderen in Oostvaardersplassen krijgen halsband met zender

Heckrunderen in de Oostvaardersplassen gaan mogelijk een rol spelen in de strijd tegen de illegale jacht op neushoorns en olifanten in Kenia. De grote grazers zijn onderdeel van een proef die een jaar duurt.  

Veertien heckrunderen zijn deze week voorzien van een halsband met een zender, een hartslagmeter en temperatuurmeter. Zes volgen nog, zegt lector Hans Hopster van Hogeschool Van Hall Larenstein. Onderzoekers houden het gedrag van de dieren een jaar lang nauwlettend in de gaten. Levert dat bruikbare informatie op dan wordt deze methode - waar ook Wageningen UR, Hogeschool Saxion, SODAQ en het Wereldnatuurfonds aan meewerken - op grotere schaal uitgevoerd in Afrika, aldus Hopster. Onder meer bij gnoes. 

  1. Drontenaar bestraft voor lastigvallen raadslid CU Harderwijk en jeugdbeschermer

    Drontenaar bestraft voor lastigval­len raadslid CU Harderwijk en jeugdbe­scher­mer

    De manier waarop de jeugdzorg in Nederland is ingericht, zint de 54-jarige Johannes A. uit Dronten helemaal niet. Vorig jaar liepen zijn frustraties zo hoog op dat hij een jeugdbeschermer van Samen Veilig (SAVE) Midden-Nederland volledig door het slijk haalde bij zijn werkgever én de ChristenUnie-fractie in Harderwijk, waar de man ook actief is. De Drontenaar werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boete.

Flevoland