Volledig scherm
Konikpaarden in de Oostvaardersplassen. © Foto Freddy Schinkel

Konikpaarden uit Oostvaardersplassen in juli naar Wit-Rusland

De 150 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen die naar Wit-Rusland verhuizen, gaan waarschijnlijk in juli op transport. 

Dat is iets later dan aanvankelijk gemeld. Staatsbosbeheer legt momenteel de laatste hand aan de vangkraal, het deel van de vangweide waar de paarden in worden gedreven voordat ze naar Wit-Rusland gaan. In de vangweide komen overigens méér dan 150 paarden te staan. ‘Dit houdt in dat we meer mogelijkheden voor een goede selectie hebben bij de beoordeling welke dieren zullen vertrekken naar Wit-Rusland’, meldt Staatsbosbeheer.

Hooi

De paarden in de vangweide krijgen drie á vier keer per week hooi. Ook is er een drinkplek aangelegd. Volgende week begint de zogenaamde pre-isolatieperiode van 30 dagen. In deze maand worden de konikpaarden gescheiden van de andere grote grazers in de Oostvaardersplassen. Vervolgens gaan ze naar hun nieuwe leefgebied, het natuurgebied Republican Landscape Reserve Naliboksky.

In maart zijn al 30 konikpaarden uit de Oostvaardersplassen naar Spanje gebracht. De paarden verhuizen omdat het aantal grote grazers in het natuurgebied omlaag moet naar maximaal 1100 stuks.

Flevoland