Volledig scherm
Duizenden mensen protesteerden de afgelopen periode tegen het dierenbeleid bij de Oostvaardersplassen in Flevoland. © Foto Freddy Schinkel

Minister waarschuwt: Speel geen eigen rechter bij Oostvaardersplassen

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) roept demonstranten tegen het wildbeheer in de Oostvaardersplassen op de zaak niet te laten escaleren en 'het recht niet in eigen hand te nemen'. De minister vraagt alle betrokkenen de kalmte te bewaren.

Quote

In Nederland mag je demonstre­ren, maar onderneem in elk geval niet allerlei impulsieve acties

Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
Volledig scherm
Minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) © ANP

Actievoerders die opkomen voor het lot van de hongerende grote grazers in het natuurgebied moeten hebben aangekondigd dit weekeinde met paardentrailers naar het gebied in Flevoland te komen om dieren daar weg te halen. Om dat te beletten heeft Staatsbosbeheer wegversperringen opgeworpen.

Niemand is erbij gebaat 'als het alleen maar hard tegen hard gaat', benadrukt Schouten, ook de dieren niet. ,,In Nederland mag je demonstreren, maar onderneem in elk geval niet allerlei impulsieve acties. Dat zou ik niet verstandig vinden.''

De bewindsvrouw vraagt iedereen het rapport af te wachten dat de commissie Van Geel 25 april presenteert over hoe het verder moet met de Oostvaardersplassen.

Afgeschoten

Volledig scherm
© ANP

Afgelopen winter is het aantal grote grazers in de Oostvaardersplassen met 2.969 dieren afgenomen, maakte Staatsbosbeheer vorige week bekend. Bijna 90 procent daarvan werd afgeschoten. 'Alleen dieren waarvan conditie en gedrag lieten zien dat ze het eind van de winter waarschijnlijk niet zouden halen', liet Staatsbosbeheer weten.

Het aantal van bijna 3.000 dieren is een tussenstand. Er volgt nog een wintertelling, die loopt van december tot en met april. De verwachting is dat het totaal aantal deze maand nog verder oploopt. 

Protesten

De toestand van de dieren tijdens de wintermaanden zorgde voor veel ophef. Op sociale media verschenen beelden van uitgehongerde dieren, maar Staatsbosbeheer vond dat de dieren niet bijgevoerd moesten worden. 

Dierenliefhebbers namen het heft in eigen hand en gingen naar het gebied om de dieren eigenhandig bij te voeren. Daarbij werden door boswachter en politie boetes uitgeschreven en kwam het tot schermutselingen en bedreiging van boswachters en natuurbeheerders. ,,Je blijft met je handen van boswachters af", reageerde een boze Schouten. ,,Zij voeren het beleid uit dat politici bedenken. Richt je pijlen dus niet op deze mensen van Staatsbosbeheer.''

Uiteindelijk besloot de commissaris van de koning in Flevoland om - onder protest van Staatsbosbeheer - de grote grazers in de Oostvaardersplassen toch bij te voeren.

Kijk hier naar de beelden van een een demonstratie bij het natuurgebied begin deze maand: