Volledig scherm
PREMIUM
Slager Herman ter Weele ,,Edelherten zijn heel lastig te raken, daar ben je echt wel even zoet mee.” © Hans van de Vlekkert

Mission Impossible dreigt voor Staatsbosbeheer

In een paar weken tijd in een gigantisch moeras 1800 edelherten moeten afschieten. Zonder de hulp van kunstlicht en auto’s. Met een waslijst aan regels en mogelijk woedende actievoerders langs het hek. Ga er maar aan staan. En welke slager durft het aan om het emotioneel beladen vlees in zijn vitrine te leggen? Als afschot van de rechter mag, wacht Staatsbosbeheer een enorme uitdaging.

De rechter bepaalt over iets meer dan een week over het lot van de volgens de provincie Flevoland overtallige 1800 edelherten in de Oostvaardersplassen. Als afschieten mag, moet dit nog voor januari klaar gebeuren. Het gebied krijgt dan de broodnodige rust waardoor de volledig kaalgevreten graslanden kunnen herstellen. Staatsbosbeheer wil nog niets kwijt over hoe het afschieten van de herten in zijn werk zal gaan. Maar het op tijd afschieten lijkt een onmogelijke opgave. 

 1. Patiëntenstop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven
  PREMIUM

  Patiënten­stop reumapoli Emmeloord wordt opgeheven

  Reumapatiënten kunnen vanaf 1 maart weer terecht in de Emmeloordse polikliniek van het Antonius Ziekenhuis. Door een nieuwe samenwerking met de maatschap Fryske Reumatologen kan de patiëntenstop die sinds vorig jaar zomer gold voor reumatologie in alle vestigingen van Antonius worden opgeheven. Verwacht wordt dat de wachttijd hierdoor binnen afzienbare tijd weer kan zijn teruggebracht onder de norm van vier weken, zo heeft het ziekenhuis bekendgemaakt.
 2. Strijdlustig Museum Nagele blijft hopen op erkenning
  PREMIUM

  Strijdlus­tig Museum Nagele blijft hopen op erkenning

  Vanuit de hele wereld komen architectuurstudenten, onderzoekers en ‘gewone’ belangstellenden naar Nagele om daar te zien hoe in de jaren 50 is geprobeerd de ‘maakbare samenleving’ te vertalen in de opzet van een compleet dorp. Museum Nagele houdt al twintig jaar die bijzondere geschiedenis met succes levendig. Maar tot frustratie van het museumbestuur is de erkenning daarvoor in de eigen gemeente ver te zoeken. „Eigenlijk willen ze het liefst dat we onszelf opheffen en de spullen verhuizen naar Schokland.”
 3. Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur
  PREMIUM
  Video

  Hulp voor 167 gezinnen in gevaar; stichting Emmeloord staat met rug tegen de muur

  Het zijn onzekere tijden voor stichting ‘Samen zijn we er voor elkaar’ uit Emmeloord. De groep vrijwilligers voorziet 167 gezinnen en alleenstaanden van voedsel, omdat zij om verschillende redenen niet in aanmerking komen voor de voedselbank. Dit werk wordt al bijna drie jaar vanuit het huis van de voorzitter gedaan, maar van de gemeente Noordoostpolder en woningcorporatie Mercatus moet dat binnenkort afgelopen zijn. Een nieuwe locatie vinden blijkt echter zeer moeilijk en de tijd begint te dringen. Als er geen nieuw pand gevonden wordt, lijkt het einde verhaal voor de stichting en staat de voorzitter mogelijk op straat. ,,Ik heb geen tranen meer over.”

Flevoland