Konikpaarden in de vangkraal in de Oostvaardersplassen.
Volledig scherm
Konikpaarden in de vangkraal in de Oostvaardersplassen. © Freddy Schinkel

Nieuw beleid Oostvaardersplassen betekent hogere kosten voor beheer

Het nieuwe beleid voor de Oostvaardersplassen kost meer. Staatsbosbeheer was vorig jaar 1,22 miljoen extra kwijt aan het beheer van het gebied. 

Grote kostenpost was het vervoer van konikpaarden van Lelystad naar Spanje en Wit-Rusland, zegt woordvoerster Joke Bijl van Staatsbosbeheer. ,,Over het algemeen kun je zeggen dat het beheer intensiever is geworden. Denk bijvoorbeeld aan bijvoeren van de grazers, bezoek van dierenartsen, de inzet van andere specialisten, het afschot van edelherten, chippen van dieren en plaatsen van hekken voor vangweide.”

Quote

Het beheer van het gebied wordt hoe dan ook duurder

Joke Bijl, Staatsbosbeheer

Een deel van deze kosten is eenmalig. Bijl: ,,Al wordt het beheer van het gebied hoe dan ook duurder.” Dat heeft te maken met het uitvoeren van aanbevelingen van de commissie Van Geel die de provincie Flevoland, verantwoordelijk voor het beheer, in 2018 overnam. Zoals het terugdringen van het aantal grote grazers.

Ingewikkeld

Van de extra kosten betalen Flevoland en het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit elk 500.000 euro. Het restant is voor Staatsbosbeheer, dat het beheer uitvoert. 

Flevoland