Volledig scherm
PREMIUM
Lelystad - Rondleiding in een 'eco-busje' door de Oostvaardersplassen met oa activiste Annemieke van Straaten en Annie Schreijer Pierik (EU-parlementslid CDA), tweede van links emeritus hoogleraar Frans Berendse © Foto Freddy Schinkel

Oostvaardersplassen: de vlakten zijn weer groen, de lijkenlucht is verdwenen

In april zijn de laatste edelherten afgeschoten. Het nieuwe beleid is volop in werking getreden in de Oostvaardersplassen. Hoe staan de dieren er nu bij? En vooral, hoe is het met de vegetatie? Op uitnodiging van activiste Annemieke van Straaten ging de Stentor op safari in de polder. 

Hier is de aanleg van nieuwe beschuttingsplekken voor de dieren, er staan nu nog rasters om de boompjes heen. Maar over vijf jaar is hier een bos. Boswachter Hans-Erik Kuypers van Staatsbosbeheer vertelt enthousiast over de veranderingen die gaande zijn in het omstreden natuurgebied tussen Almere en Lelystad. In een open ecobus verkent een select gezelschap het terrein. Aan boord zijn verder onder anderen veeartsen, emeritus hoogleraar Frans Berendse van de Wageningen Universiteit, Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik en activiste Annemieke van Straaten.