Een konikpaard in de vangkraal.
Volledig scherm
Een konikpaard in de vangkraal. © ANP

Partij voor de Dieren: ‘Konikpaarden Oostvaardersplassen hebben beschutting nodig’

De Partij voor de Dieren vindt dat de ruim 150 konikpaarden die ‘opgesloten’ zijn in de Oostvaardersplassen beschutting nodig hebben. Het is een ‘wettelijke verplichting’, stelt de partij. 

De konikpaarden gaan volgende maand op transport naar Wit-Rusland en zijn in een zogeheten ‘vangkraal’ in het open veld gedreven. Ze krijgen hier hooi en water, maar hebben geen beschutting op deze warme dagen. En dat zint de Partij voor de Dieren (PvdD) in Flevoland niet. Het is reden voor de partij om hier schriftelijke vragen over te stellen aan Gedeputeerde Staten. 

Zo wil de PvdD weten of de provincie - verantwoordelijk voor het beheer van de Oostvaardersplassen - bij Staatsbosbeheer heeft aangedrongen op ‘wettelijk verplichte beschutting’. Moet de overheid niet het goede voorbeeld geven? Een alternatief is, vindt de partij, dat de vangkraal wordt opengesteld en de paarden verkoeling kunnen zoeken elders in het natuurgebied. 

Warme dagen

De PvdD dringt aan op een handhavingsverzoek bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of aangifte tegen Staatsbosbeheer, uitvoerder van het beheer. Verder vraagt de partij om een snelle beantwoording van de vragen, gezien de hoge temperaturen. 

Overigens maakte Staatsbosbeheer enkele dagen geleden bekend de konikpaarden extra water te geven. Deskundigen houden permanent in de gaten hoe het met de paarden gaat. Onbekenden hebben afgelopen weekend parasols geplaatst aan de rand van de Oostvaardersplassen. Mogelijk om aandacht te vragen voor beschuttende maatregelen.  

Flevoland