Konikspaarden in de Oostvaardersplassen
Volledig scherm
Konikspaarden in de Oostvaardersplassen © COR DE KOCK

Partij voor de Dieren: moeten de ‘Texelse’ konikpaarden uit het Oostvaardersveld echt naar de slacht?

updateDe paarden uit het Oostvaardersveld die vorig jaar verplaatst zijn naar Texel worden alsnog geslacht. De groep van twintig hengsten blijkt na een jaar te lastig te zijn voor het gebied. De Partij voor de Dieren stelt hierover vragen aan Provinciale Staten.

De Partij voor de Dieren is het niet eens met de slacht van de groep hengsten die op Texel loopt. Ze zetten er vraagtekens bij of er wel voldoende onderzocht is of de dieren niet elders kunnen worden opgevangen. En vooral, of  je dieren met de status van ‘gehouden dier’ wel zomaar naar de slacht mag brengen. En ze willen dat er voordat er onomkeerbare stappen genomen worden eerst duidelijkheid moet zijn over mogelijke andere locaties waar de dieren naartoe zouden kunnen.

Dat de groep hengsten, waarvan er nog negentien over zijn, wordt geslacht, heeft te maken met een aantal factoren. Joke Bijl van Staatsbosbeheer legt het uit. ,,De paarden gedragen zich te tam en komen daardoor dicht bij bezoekers. Staatsbosbeheer krijgt regelmatig telefoontjes van mensen die verontrust zijn door deze groep vrijpostige hengsten. Sommige bezoekers voeren de dieren, anderen niet en dan kunnen de hengsten toch uithalen. Dat levert gevaarlijke situaties op.” 

Ook brengen ze schade toe aan het gebied in de duinen, dat dienst doet als waterkering. Verder vertrappen ze de nesten van de weidemier, die belangrijk is voor het ecologische systeem.

Slacht

De boswachters zijn er bovendien veel te druk mee om de dieren in de gaten te houden. Er was van tevoren afgesproken dat ze in ieder geval een jaar zouden kunnen blijven op Texel en dat er daarna geëvalueerd zou worden. Bijl: ,,Dat is dus nu gedaan en de conclusie is dat ze weg moeten. Er zijn zo veel natuurgebieden waar paarden lopen die beheerd moeten worden en dus naar de slacht gaan. Dat is een normale situatie.” 

Herplaatsing van de paarden naar andere gebieden lijkt niet mogelijk. ,,Onze gebieden zitten vol, we hebben al moeten uitwijken naar Spanje en Wit-Rusland.”

Kijk hieronder naar video's die we hebben gemaakt over de Oostvaardersplassen

  1. Corona-update | Buurman vindt longpatiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroerende video Isala
    video

    Corona-update | Buurman vindt longpa­tiënt in ademnood, dierenlab mag testen en ontroeren­de video Isala

    De nieuwsberichten over het coronavirus volgen elkaar in een rap tempo op. De Stentor zet dagelijks de belangrijkste gebeurtenissen op een rij. Met vandaag: Buurman vindt naar adem snakkende longpatiënt in galerij in Apeldoorn, Isala slingert ontroerende video op facebook, de start van een mega-operatie in het dierenlab in Deventer en het hartverscheurende verhaal van dochters die beide ouders in Harderwijk verloren door het virus.

Flevoland