Volledig scherm
Actievoerders worden aangehouden bij de Oostvaardersplassen. Foto ter illustratie. © Videostill

Politie verhoort 20 verdachten in Oostvaardersplassen-rel

De politie verhoort ‘op korte termijn’ 20 mensen die worden verdacht van het beledigen of bedreigen van met name politieagenten en medewerkers van Staatsbosbeheer. Het gaat vooral om teksten op social media die te maken hebben met de protesten rond de Oostvaardersplassen.

Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) Midden-Nederland.

De 20 verdachten komen uit heel Nederland. Het gaat om een selectie van (doods)bedreigingen, smaad en beledigingen met de meeste impact, legt woordvoerder Ties Kortmann van het OM uit.

'Verhongeren'

Al wekenlang strijden tegenstanders van het beheer in de Oostvaardersplassen voor een andere aanpak in het Flevolandse natuurgebied. In de ogen van de actievoerders laat Staatsbosbeheer er dieren ‘verhongeren’. Op social media worden stevige teksten niet geschuwd. Vergelijkingen met nazi-praktijken en concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog zijn meermalen gebruikt. Met name boswachters van Staatsbosbeheer moeten het regelmatig ontgelden. Zij zijn de ‘kampbeulen’, valt te lezen op Facebook. De organisatie deed onlangs aangifte vanwege belediging en bedreiging.

Social media

Volgens Kortmann zijn de meeste aangiftes naar aanleiding van teksten op social media als Twitter en Facebook. De rest is naar aanleiding van ‘botsingen’ tussen actievoerders met boswachters en agenten.

De verhoren van de 20 verdachten bij de politie vormen onderdeel van het onderzoek dat het OM verricht naar aanleiding van de aangiftes. Daarna beslist justitie in welke zaken eventueel vervolging plaatsvindt. Het OM heeft de politie geen deadline gegeven wanneer de verhoren moeten zijn afgerond. Ze vinden wel op ‘korte termijn’ plaats, zegt Kortmann.

Extra bescherming

Justitie geeft voorrang aan dit soort zaken. Mensen in een ‘publieke taak’ - zoals agenten en de boswachters van Staatsbosbeheer, maar ook brandweermensen en ambulancepersoneel - krijgen extra bescherming. Wie mensen in dit soort beroepen beledigt of bedreigt, komt in principe altijd voor de rechter, meldt het OM op zijn website.

‘Als een slachtoffer bij de uitoefening van zijn beroep te maken krijgt met agressie en geweld, wordt de ernst van het feit als 200% zwaarder beoordeeld.’

'Hoog op'

Kortmann: ,,Het beleid in de Oostvaardersplassen is op een democratische wijze tot stand gekomen. Als de mensen die het uit moeten voeren het werk onmogelijk wordt gemaakt, dan nemen we dat hoog op.’’

Flevoland