Het rechtbankgebouw  in Lelystad. Foto ter illustratie: de mensen op de foto hebben niets met het onderwerp te maken.
Volledig scherm
Het rechtbankgebouw in Lelystad. Foto ter illustratie: de mensen op de foto hebben niets met het onderwerp te maken. © Pim Ras Fotografie

Provincie Flevoland over afschiet-vonnis: ‘Juridisch gezien zouden we nu al mogen beginnen’

Gedeputeerde Harold Hofstra van de provincie Flevoland is blij met het vonnis. ,,Eigenlijk zijn we op alle punten in het gelijk gesteld.” Wel had de rechter kritiek op de haast die bij de procedure is gemaakt. Hofstra: ,,De rechtmatigheid van de beslissing staat niet ter discussie. Alles is goed onderbouwd.”

Het college heeft zelf besloten om te wachten met het afschieten van de herten tot de procedure die eind november nog dient rondom de vergunning. ,,Dat is een eigen keuze geweest. Juridisch gezien zouden we nu al mogen beginnen. Maar ons draait het om zorgvuldigheid.” Hofstra erkent dat de tijd een grote tegenstander is, omdat – zoals deze krant eerder al meldde – het praktisch heel lastig wordt om alle herten voor 1 maart af te schieten.

Tot begin dit jaar ging het Rijk over de natuurgebieden, nu de provincie. Hofstra is daar, ondanks alle commotie die er rondom de Oostvaardersplassen is ontstaan, blij mee. ,,Beslissingen over deze natuurgebieden gaan mensen aan. Dat merk je. Dan hoort die beslissing ook dicht bij de burger te liggen, bij de provincie dus.” Onlangs werd op het provinciehuis in Lelystad nog een verdacht pakketje neergezet, waardoor het terrein urenlang ontruimd was. Volgens Hofstra is er nog geen duidelijkheid over wie er achter die actie zat. ,,De politie is daar druk mee bezig.”

Flevoland