Volledig scherm
De provincie is van plan 1830 edelherten in het gebied af te schieten. © ANP

Rechter beslist vandaag over afschieten 1830 edelherten in Oostvaardersplassen

De rechtbank in Lelystad bepaalt vandaag of de provincie Flevoland 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen mag afschieten. Vijf natuurverenigingen proberen dit via de rechter te voorkomen.

De provincie is van plan de edelherten in het gebied af te schieten om op de gewenste stand van maximaal 490 dieren te komen. Daarmee wil het voorkomen dat de dieren de hongerdood sterven, zoals vorige winter gebeurde met 60 procent van de populatie. Die massale sterfte leidde tot veel verontwaardiging en meerdere demonstraties.

Twee weken geleden besloot de rechter tijdens de zitting dat in ieder geval tot haar uitspraak niet geschoten mag worden.

De bezwaarmakers menen dat de provincie eerst alternatieven moet onderzoeken. Volgens de Dierenbescherming is het afschieten een ‘laatste redmiddel’. De provincie onderzoekt al twee jaar nieuwe beheersmaatregelen.

Volledig scherm
Demonstranten liepen eerder mee met een protestmars tegen het besluit om de edelherten in de Oostvaardersplassen af te schieten. © ANP
  1. Lelystad betaalt ineens niet meer het meest aan wachtgeld voor oud-wethouders

    Lelystad betaalt ineens niet meer het meest aan wachtgeld voor oud-wethouders

    Lelystad is alweer koploper af als het gaat om wachtgeldbetalingen aan oud-wethouders. Maandagochtend beweerde EenVandaag nog van wel, maar de hoofdstad van provincie Flevoland overlegde andere cijfers over de periode 2014 tot en met 2018. Volgens de nieuwe cijfers ontvingen zes oud-wethouders de laatste vijf jaar geen 1,8 miljoen euro (zoals EenVandaag beweerde), maar ‘slechts’ één miljoen. Het bericht is inmiddels rechtgezet.

Flevoland