Veel mensen demonstreerden bij de Oostvaardersplassen tegen het huidige beleid.
Volledig scherm
Veel mensen demonstreerden bij de Oostvaardersplassen tegen het huidige beleid. © ANP

Rechter spreekt twee van de drie verdachten in Oostvaardersplassen-zaak vrij

teruglezenEen gat boren in de damwand, hooibalen gooien richting agenten, emotionele confrontaties met boswachters. Voor dieren heeft het drietal dat dinsdag voor de politierechter in Lelystad verscheen veel over. Een actievoerder werd door de rechter dinsdag bestraft met 60 uur werkstraf, waarvan 30 uur voorwaardelijk. De andere twee kwamen vrij.

Dat emoties hoog kunnen oplopen rondom het dierenbeleid in de Oostvaardersplassen is inmiddels overal bekend. Een debat over de hongerige dieren wel of niet bijvoeren wilde de rechter dinsdag dan ook vermijden. Toch bleef er genoeg voer voor discussie over. Verdachte Bas M. moest voorkomen voor diverse gebeurtenissen waaronder het gooien van een baal hooi tegen een agent, een bedreiging, een belediging en  vernieling van de damwand. De twee andere verdachten, Ellemieke van de W. en Dorien S., werd door Justitie alleen medeplichtigheid  aangerekend. 

Gebrek aan bewijs

Justitie stelde dat er een straf hoort bij de ‘nare feiten’, en verwees daarbij, naast de vernielingen, ook naar de aanval op agenten met hooibalen. De agent die een baal hooi tegen zich aan gesmeten kreeg wilde 100 euro schadevergoeding, omdat hij achteraf mentaal last van had van de gebeurtenis. Er bleek echter, ook met behulp van videobeelden, te weinig bewijs om te stellen dat het inderdaad  M. was die de baal tegen de agent aan gooide. Ook de verklaringen over de belediging en de bedreiging door M.  werden onder meer vanwege afwijkende verklaringen als niet bewezen geacht.

Vernieling damwand

Wat wel bewezen werd geacht door de rechter is dat de damwand aan de Praamweg bij de Oostvaardersplassen is vernield door M. De vijftiger werd er aangetroffen met een boormachine in zijn hand. In een boodschappentas zat nog meer gereedschap. De verdachten beweerden echter dat ze alleen even de waterstand bekeken. Volgens de rechter was de werkelijke bedoeling om een gat te maken waardoor water in het gebied kan stromen. De diverse gaten die werden aantroffen in de damwand waren er volgens het drietal al, maar daar wilde de rechter niet aan. Medeplichtigheid van de twee vrouwen, waarvan er één op de damwand lag en de ander iets verderop Facebookberichten aan het versturen was, kon niet worden aangetoond. Tegen de drie werd, naast de werkstraffen, door Justitie een tweejarig gebiedsverbod voor Oostvaardersplassen geëist. Ook dit werd door de rechter afgewezen.

Opgelucht

De verdachten waren na afloop opgelucht over de strafvermindering en de vrijspraak. De vraag van de rechter, of ze zichzelf als actievoerders zien, werd door de drie met een overtuigend ‘nee’ beantwoord. Ze wilden alleen de dieren helpen met voedsel en water.  ,,Ik ben inderdaad  in het gebied van de paden getreden, ik heb dieren gevoerd terwijl dat niet mocht. Maar ik heb het alleen gedaan om de dieren te helpen”, verklaarde Van der W. aan de rechter. M. zei dat hij geen nacht meer goed slaapt door de aanklachten. ,,Ik ben uitgeput. Ik ben beschuldigd alsof ik een zware crimineel ben, maar ik vind dat ik alleen kan worden beschuldigd van een groot hart hebben voor de dieren.’’

De vrijgesproken S. werd eerder  aangehouden voor het plaatsen van een ‘verdacht pakketje’. Vorige week kwam ze na twee dagen cel vrij. Volgens de vrouw was het bedoeld als grap, maar pakte het verkeerd uit.

Bekijk hieronder de tweets van onze verslaggever Sjoerd Hartholt die live verslag doet vanuit de rechtszaal:

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Flevoland