Teruglezen | Provincie belooft pas na uitspraak rechter te beginnen met afschot van 1830 edelherten Oostvaardersplassen

VideoDe provincie Flevoland gaat pas na de uitspraak van de rechter beginnen met het afschieten van de 1830 edelherten in de Oostvaardersplassen. Dat werd vandaag duidelijk in de rechtbank.

 De rechter boog zich vandaag over een bijbehorende vergunning, die eerder buiten schot bleef. Tegenstanders hoopten hiermee het leven van de 1830 edelherten alsnog te redden. De uitspraak staat gepland op 13 december, maar mogelijk wordt er al eerder uitspraak gedaan.

- Lees verderop in het verhaal het live-verslag vanuit de rechtbank

Het plan om de dieren af te schieten moest op 1 november in gang worden gezet. Door juridisch strijdvaardige tegenstanders als Stichting Stamina, Stichting Faunabescherming, Stichting Dierbaar Flevoland en Fauna4Life is het afschieten van de dieren uitgesteld. Op 19 november werd het door de rechter goedgekeurd, maar de vergunning was nog niet behandeld.

‘Haastklus’

De bezwaarmakende organisaties vinden dat er ‘onnauwkeurigheden en onzuiverheden’ in de vergunning zitten. Het zou een haastklus zijn geweest. De vogels zijn de laatste strohalm voor de herten. De  ‘significant negatieve effecten’ van het schieten op herten voor diverse vogelsoorten in het gebied zijn volgens de bezwaarmakers niet zijn meegenomen. Ook over de effecten op de begroeiing bestaan meningsverschillen. De provincie denkt dat het gebied herstelt wanneer de populatie edelherten verkleind wordt. Volgens de tegenstanders is dit niet zo.

De tijd begint inmiddels te dringen voor Provincie Flevoland. Staatsbosbeheer zou de in de Oostvaardersplassen aanwezige hertenpopulatie ‘nog voor de winter’ moeten terug dringen om uitgehongerde dieren en uitputting van het gebied te voorkomen. Zolang er nog procedures lopen is schieten op de herten verboden. 

Oostvaardersplassen grote grazers
Volledig scherm
Oostvaardersplassen grote grazers © ANP
}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Flevoland