Volledig scherm
PREMIUM
Edelhert © Cor de Kock

‘Totaal onnodig om edelherten Oostvaardersplassen te doden’

INTERVIEWZo’n duizend edelherten in de Oostvaardersplassen afschieten? Dat nooit. Natuurbeschermers staan maandag lijnrecht tegenover de provincie Flevoland om het ‘afschot’ te voorkomen. Harm Niesen (Faunabescherming): ,,Edelherten zijn een beschermde diersoort.’’

De uitdijende populatie grote grazers in de Oostvaardersplassen is al tijden voer voor een heftig, emotioneel debat. Zo’n beetje elke winter gaat het over de zwakke, uitgemergelde dieren die soms -zoals vorige winter- massaal ten onder gaan.

De provincie dacht afgelopen zomer dé oplossing te hebben: met het afschieten van bijna duizend edelherten zou er meer rust, ruimte en voer voor soortgenoten, heckrunderen en konikpaarden overblijven. Maar natuurbeschermers gruwen van het rigoureuze plan.

Zij vragen maandag bij de bestuursrechter in Lelystad om een ‘voorlopige voorziening’ om het doden op te schorten. Volgens Harm Niesen van Faunabescherming is dit is nog maar een eerste stap. ,,We willen geen uitstel, maar afstel.’’

Lees verder onder de foto

  1. Logeerpartijtje eindigt in trauma voor 11-jarige Jessica: ‘Die man heeft haar leven kapot gemaakt’
    PREMIUM

    Logeerpar­tij­tje eindigt in trauma voor 11-jarige Jessica: ‘Die man heeft haar leven kapot gemaakt’

    Jarenlang misbruik in een dorp van nog geen 600 inwoners. De levens van ouders en kinderen uit Alem staan sinds deze zomer volledig op hun kop. Het vergt moed om het zwijgen over misbruik te doorbreken, maar de 11-jarige Jessica deed het en bracht zo een groot schandaal aan het licht. Moeder Katrina is trots op ‘haar meisje’ en vertelt voor het eerst haar verhaal. ,,Er zijn hier in Alem families verscheurd, kinderlevens kapot gemaakt.”