Volledig scherm
Konikpaarden. © ANP

Uit Oostvaardersplassen overgeplaatste konikpaarden vermoedelijk naar de slacht

Verschillende actiegroepen zijn woedend op Staatsbosbeheer, dat vandaag aankondigde dat een groep konikpaarden op Texel zeer waarschijnlijk geslacht zal worden. Reden voor de slacht is dat de konikpaarden het weliswaar goed doen op het eiland, maar te veel overlast veroorzaken. Ook vertrappen ze nesten van de gele weidemieren, die belangrijk zijn voor de ecologie.

De dierenactivisten melden op Facebook dat zij mogelijk gaan demonstreren op Texel. Ook hebben ze een petitie tegen de slacht op internet geplaatst. Die was binnen een uur al ruim zevenhonderd keer getekend.

De hengsten zijn vorig jaar uit het Oostvaardersveld in Flevoland gehaald. Daar moesten ze weg omdat er te veel paarden rondliepen. Staatsbosbeheer plaatste de paarden als proef in natuurgebied De Slufter op Texel. Volgens boswachter Erik van der Spek waren de paarden een bezienswaardigheid. Maar de groep was ook nogal tam en snuffelde aan rugzakken van wandelaars. Dat kan gevaarlijk zijn. Boswachters op Texel hadden er veel extra werk aan om de paarden in de gaten te houden. Bovendien richten de dieren schade aan in de duinen.

Tegenzin

,,We laten ze met tegenzin vertrekken, want de paarden genoten op Texel en wij van het schouwspel van deze hengstengroep”, aldus Van der Spek. Hij acht de kans dat er elders een plek is voor de koniks erg klein en verwacht dat de dieren worden geslacht. De paarden moeten weg voor het broedseizoen begint.

Het is niet de eerste keer dat overgeplaatste paarden in de problemen komen. Eerder werd een groep konikpaarden vanuit de Oostvaardersplassen naar Noord-Spanje gebracht. De beesten werden ziek omdat er op het terrein waar de paarden neer werden gezet te weinig gras groeit en de Spaanse eigenaar van het natuurpark niet over de financiële middelen beschikt om de paarden van voldoende voedsel te voorzien. Vanuit Nederland moest een transport worden geregeld met naast hooi ook krachtvoer en medicijnen.