Heckrunderen (voorgrond) en konikspaarden horen eigenlijk niet thuis in de Oostvaardersplassen, vindt Harm Niesen van de Faunabescherming.
Volledig scherm
Heckrunderen (voorgrond) en konikspaarden horen eigenlijk niet thuis in de Oostvaardersplassen, vindt Harm Niesen van de Faunabescherming. © ADN Beeldredactie/Wim van der Tuin

‘Vreemd vonnis. Schiet de dieren maar dood, zeg je eigenlijk, omdat ze anders sterven in de winter’

Harm Niesen van de Faunabescherming, één van de partijen die bezwaar had gemaakt tegen de afschot, is heel teleurgesteld. ,,Eigenlijk is het vonnis heel vreemd. Je zegt feitelijk: schiet de dieren maar dood, want anders sterven ze in de winter.” 

Niesen vermoedt dat alle commotie rondom het natuurgebied afgelopen winter een rol spelen in het vonnis. ,,Al is dat niet zo hardop gezegd. Die indruk krijg je wel.”

De Faunabescherming pleitte eerder al voor het uitbreiden van het natuurgebied, liefst tot in Duitsland aan toe. Nu dat niet kan, wil de organisatie liever dat de paarden en runderen uit de Oostvaardersplassen worden verwijderd. ,,En niet de herten. Vee hoort eigenlijk niet in zo’n gebied”, zegt Niesen. ,,Helaas heeft de rechter niets over dit alternatieve plan gezegd.”

Volgens Niesen is de situatie veranderd, toen de provincie de zeggenschap over het gebied kreeg. ,,Voorheen was dat het rijk. Nu merk je dat er andere belangen gaan spelen. Zo zijn er politici die er een recreatiegebied van willen maken. Dat heeft heel de discussie veranderd.”

  1. St Jansdal naar het nieuwe normaal: dagbehandelingen zoveel mogelijk in Lelystad
    PREMIUM

    St Jansdal naar het nieuwe normaal: dagbehande­lin­gen zoveel mogelijk in Lelystad

    De ziekenhuiszorg snel weer terug naar het kwantitatieve niveau van het pre-coronatijdperk? Een illusie. Althans, zeker zolang er geen vaccin is. Bestuursvoorzitter Relinde Weil van ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk en Lelystad schudt haar hoofd. ,,Alleen de anderhalve meter maatregel maakt al dat de ziekenhuiszorg anders is. Al is het maar dat er minder patiënten in de wachtkamer terecht kunnen.”

Flevoland