Volledig scherm
Heckrunderen (voorgrond) en konikspaarden horen eigenlijk niet thuis in de Oostvaardersplassen, vindt Harm Niesen van de Faunabescherming. © ADN Beeldredactie/Wim van der Tuin

‘Vreemd vonnis. Schiet de dieren maar dood, zeg je eigenlijk, omdat ze anders sterven in de winter’

Harm Niesen van de Faunabescherming, één van de partijen die bezwaar had gemaakt tegen de afschot, is heel teleurgesteld. ,,Eigenlijk is het vonnis heel vreemd. Je zegt feitelijk: schiet de dieren maar dood, want anders sterven ze in de winter.” 

Niesen vermoedt dat alle commotie rondom het natuurgebied afgelopen winter een rol spelen in het vonnis. ,,Al is dat niet zo hardop gezegd. Die indruk krijg je wel.”

De Faunabescherming pleitte eerder al voor het uitbreiden van het natuurgebied, liefst tot in Duitsland aan toe. Nu dat niet kan, wil de organisatie liever dat de paarden en runderen uit de Oostvaardersplassen worden verwijderd. ,,En niet de herten. Vee hoort eigenlijk niet in zo’n gebied”, zegt Niesen. ,,Helaas heeft de rechter niets over dit alternatieve plan gezegd.”

Volgens Niesen is de situatie veranderd, toen de provincie de zeggenschap over het gebied kreeg. ,,Voorheen was dat het rijk. Nu merk je dat er andere belangen gaan spelen. Zo zijn er politici die er een recreatiegebied van willen maken. Dat heeft heel de discussie veranderd.”

  1. Lelystad betaalt ineens niet meer het meest aan wachtgeld voor oud-wethouders

    Lelystad betaalt ineens niet meer het meest aan wachtgeld voor oud-wethouders

    Lelystad is alweer koploper af als het gaat om wachtgeldbetalingen aan oud-wethouders. Maandagochtend beweerde EenVandaag nog van wel, maar de hoofdstad van provincie Flevoland overlegde andere cijfers over de periode 2014 tot en met 2018. Volgens de nieuwe cijfers ontvingen zes oud-wethouders de laatste vijf jaar geen 1,8 miljoen euro (zoals EenVandaag beweerde), maar ‘slechts’ één miljoen. Het bericht is inmiddels rechtgezet.

Flevoland