‘Over de Tong’ eet bij De Heren van de Rechter in Steenwijk

Over de Tong + VideoHet monumentale pand aan de Markt in Steenwijk wordt deze dagen ietwat aan het oog onttrokken door de enorme tent op het plein die de ijsbaan onderdak geeft. Niet dat ze dat deert bij De Heren van de Rechter. ,,Vanaf volgende week is het hier een stuk drukker”, aldus de ober, die nu maar een paar tafels in het oog hoeft te houden.

Het pand en de brand

Volledig scherm
The day after... Een ravage bij De Rechter in Steenwijk, de dag na de brand. Veel mensen komen kijken. Archieffoto © Sacha Wunderink

De voormalige rechtbank van Steenwijk werd in 1564 gebouwd. De meest recente voorgevel stamde uit 1842. In 2000 kreeg het pand een horecabestemming en werd het De Rechter.  De brand in De Rechter van Steenwijk ontstond woensdag 27 februari 2013 in de keuken bij de frituurpan. Volgens verzekeraar ASR was er onvoldoende toezicht gehouden. Het leidde tot een rechtszaak, waarbij ASR gelijk kreeg. De schade van bijna een miljoen euro werd niet gedekt. De Rechter ging failliet. De karakteristieke klok werd teruggeplaatst op de gevel van het monumentale gebouw. ‘De Heren’ slaat op Lute en Endrik, het beeld van twee markante Steenwijkers dat voor het restaurant stond. Dit is tijdelijk verwijderd na de brand maar prijkt inmiddels weer op de markt in Steenwijk. 

Een vlammenzee legde in februari 2013 het pand van Grand-café De Rechter in Steenwijk in de as. Steenwijkers waren diepbedroefd om het verlies van het karakteristieke pand.  En hoe erg die brand ook was, het leverde Steenwijk uiteindelijk wel een prachtzaak op, van buiten en van binnen. Met veel hout, cognacbruine kleuren en een industriële look geeft het je direct bij binnenkomst een warm gevoel. Wat dan wel mee zou werken is als je direct wordt gezien door de bediening. We botsen nu op een buffetkast die als ontvangstbalie zou moeten dienen. Maar het personeel staat achter de bar en in de deuropening naar de keuken druk te zijn en laat ons net iets te ongemakkelijk lang wachten.