Volledig scherm
Burgemeester John Berends hoopt op korte termijn negen mobiele camera's te plaatsen. © gemeente apeldoorn

Gemeente Apeldoorn: 'We hopen 9 mobiele camera's te plaatsen'

Apeldoorn werd vrijdagmiddag opnieuw opgeschrikt door een overval. Dit keer was drogisterij Trekpleister aan het Mercatorplein het doelwit. De afgelopen twee maanden werden al negen overvallen gepleegd in Apeldoorn. „Wij hopen op korte termijn negen extra mobiele camera’s te kunnen plaatsen," zegt woordvoerder van de gemeente Apeldoorn Toon Schuiling.

Burgemeester Berends is vanmiddag in de winkel geweest. Wat trof hij aan?

De schrik zit er flink in bij de medewerkers. Dit raakt mensen diep. Tegelijkertijd heeft de burgemeester grote bewondering van de veerkracht van de betrokken medewerksters. Die hebben zich kranig geweerd. John Berends heeft daar voor zijn waardering uitgesproken."

Hoe denkt de gemeente de reeks overvallen te kunnen stoppen?

De burgemeester neemt dit hoog op en overlegt vrijwel dagelijks met de politie. De politie zit hier vol op en zet zich maximaal in. Hij heeft er goede hoop op dat de dader snel wordt gepakt. De politie heeft inmiddels een vrij nauwgezet daderprofiel opgesteld."

Middenstanders schreeuwen al langere tijd om cameratoezicht. De gemeenteraad zette de seinen vorig jaar op groen. Hoe lang moeten de winkeliers nog wachten?

De gemeente en de winkeliers staan in nauw contact met elkaar. De burgemeester heeft deze week ook gesproken met de ondernemers op de Eglantier. Wij hopen nu op korte termijn negen extra mobiele camera’s te kunnen plaatsen."

Waarom is het nog niet gelukt om cameratoezicht te realiseren? 

De inzet van camera’s is aan voorwaarden verbonden. Die plaats je niet van de ene op de andere dag. De Algemene Politie Verordening moet gewijzigd worden, plannen moeten getoetst worden aan de privacywetgeving."

Nu zijn meerdere winkeliers gedupeerd en overvallen...

Louter met het plaatsen van camera’s kun je geen overvallen voorkomen. Het vergroot wel het gevoel van veiligheid en de pakkans bij overvallen."

In samenwerking met indebuurt Apeldoorn

Apeldoorn