PEC incasseerde in Mijas, waar het oefent tegen Zulte Waregem, al vroeg in de wedstrijd twee tegentreffers. Later op de vrijdagmiddag speelt de eredivisionist met de beoogde basisploeg tegen Standard Luik in Coin.
Volledig scherm
PEC incasseerde in Mijas, waar het oefent tegen Zulte Waregem, al vroeg in de wedstrijd twee tegentreffers. Later op de vrijdagmiddag speelt de eredivisionist met de beoogde basisploeg tegen Standard Luik in Coin. © De Stentor

PEC toont in nieuwe formatie amper progressie tegen Belgische subtoppers

LIVEBLOGPEC Zwolle is vrijdagmiddag in Spanje verder gegaan waar het in 2019 gebleven was. Ook in een nieuwe formatie bleef de gewenste stabiliteit in verdedigend opzicht namelijk uit in een oefenduel met Standard Luik. De basisploeg van trainer John Stegeman verloor met 0-2, waar de tweede keus eerder op de dag onderuit ging tegen Zulte Waregem (1-3).

In de generale repetities waren vooral de eerste twintig minuten desastreus en dus identiek. Voormalig PSV-speler Maxime Lestienne strafte eerst balverlies van Darryl Lachman af om vervolgens ook genadeloos toe te slaan toen Sam Kersten de bal inleverde. Standard Luik kopte voor rust nog op de paal, waar PEC niet veel verder kwam dan een schotje van Kenneth Paal.

PEC oogde in de nieuwe 5-3-2-samenstelling gretig, soms zelfs te gretig. In de tweede helft had de beoogde basisploeg van Stegeman, waarin Bram van Polen (enkel), Thomas Lam (voet) en Gustavo Hamer (vader geworden) ontbraken, minder te duchten van de nummer 5 van België. Toen oogde de degradatiekandidaat uit Zwolle compacter, maar dat leek weer lange tijd ten koste van de stootkracht te gaan.

PEC, met Mike van Duinen, Mustafa Saymak en Lennart Thy in de aanval, creëerde in het laatste kwartier pas echte kansen. Thy faalde oog in oog met Standard-doelman Arnaud Bodart en kleine kansjes waren niet aan Sai van Wermeskerken besteed. Zo kon PEC de zorgen over de wankele defensie en het gebrek aan scorend vermogen na een weekje trainingskamp in Zuid-Spanje nog niet wegnemen.

Zulte te sterk voor reserves en jonkies

Eerder op de dag ging het voorlopige reserves en jonkies niet veel beter af. Tegen Zulte Waregem was Mathieu de Smet degene die profiteerde van een persoonlijke fout van Anthony Dekono en binnen 20 minuten met een fraaie volley ook de 2-0 op het scorebord zette.

Reza Ghoochannejhad, net als Iliass Bel Hassani en Vito van Crooij voorlopig behorend tot de tweede keus, tekende nog wel voor de aansluitingstreffer. Een resultaat zat er, ook door een late kopgoal van Zulte-speler Nikos Kenourgios (1-3), ook in het eerste oefenduel niet in.

PEC traint zaterdagmorgen nog in La Cala Resort in Mijas en selectiespelers en stafleden vliegen in de namiddag terug naar Nederland, waar de degradatiekandidaat vrijdag 17 januari de eredivisie hervat tegen FC Utrecht.

PEC Zwolle - Standard Luik 0-2 (0-2)
12. Lestienne 0-1, 17. Lestienne 0-2

Opstelling PEC Zwolle: Zetterer; Van Wermeskerken, Lachman, Kersten, Nakayama, Paal; Clement, Huiberts, Saymak; Van Duinen en Thy.

PEC Zwolle - Zulte Waregem 1-3 (0-2)
13. De Smet 0-1, 17. De Smet 0-2, 58. Ghoochannejhad 1-2, 85. Kenourgios.  

Opstelling PEC Zwolle: Mous (46. Hauptmeijer), Chirino, Reijnen (70. Caschili), Van den Berg, Dekono (46. Reijnders), Dekker, Van den Belt, Bel Hassani, Van Crooij (46. Koorman), Ghoochannejhad en Johnsen (70. Lagsir).