PEC Zwolle-trainer John Stegeman stapt, tegen zijn geloof in, af van de 4-3-3-formatie en wil de degradatiekandidaat in een samenstelling met 5 verdedigers meer houvast zonder bal geven.
Volledig scherm
PEC Zwolle-trainer John Stegeman stapt, tegen zijn geloof in, af van de 4-3-3-formatie en wil de degradatiekandidaat in een samenstelling met 5 verdedigers meer houvast zonder bal geven. © BSR Agency

Stegeman gaat definitief met 5-3-2-formatie defensieve malaise PEC Zwolle te lijf

PEC Zwolle gaat de eredivisie hervatten in een nieuwe formatie: 5-3-2. Trainer John Stegeman heeft daartoe besloten om na de winterstop minder kwetsbaar voor de dag te komen in de eredivisie.

De degradatiekandidaat zal in de generale repetities tegen Zulte Waregem en Standard Luik vrijdag tijdens het trainingskamp in Spanje in de nieuwe samenstelling aan de aftrap verschijnen. In en op die formatie is deze week getraind in Mijas. De staf is overtuigd dat PEC met het nieuwe spelsysteem meer defensieve stabiliteit zal etaleren in de tweede seizoenshelft.

Geen clean sheets

Dat is nodig ook. PEC stapte als enige eredivisieclub in de eerste 18 speelronden in de competitie niet één keer zonder tegengoal van het veld. Nadat zijn ploeg tegen PSV in de laatste wedstrijd voor de winterstop (4-1 verlies) opnieuw uitermate kwetsbaar bleek, zinspeelde Stegeman al op een koerswijziging. De oefenmeester speelde eerder, bij zowel Heracles en Go Ahead Eagles, vrijwel altijd met vier verdedigers , drie middenvelders en drie spitsen. Dat is tevens de huisstijl van PEC.

FC Utrecht

Trainer en club gooien het nu dus over een andere boeg. De staf schaaft in La Cala Resort iedere sessie aan de nieuwe speelstijl, die de nummer 15 van de eredivisie meer houvast zonder bal moet geven, zonder de aanvallende intenties te verliezen. Niet alleen tegen Zulte Waregem (13.00 uur, Mijas) en Standard Luik (16.30 uur, Coin) vrijdag maar ook bij de hervatting van de eredivisie tegen FC Utrecht op 17 januari moet het geherstructureerde elftal van de degradatiekandidaat daar blijk van geven.

 1. PEC Zwolle bespaart 2,5 ton met korten op salarissen: Geen scheve gezichten en transferuitgaven misplaatst
  PREMIUM
  SOCIAAL AKKOORD

  PEC Zwolle bespaart 2,5 ton met korten op salarissen: Geen scheve gezichten en transfer­uit­ga­ven misplaatst

  Met de tijdelijk verlaagde salarissen van selectie, staf en kantoorpersoneel bespaart PEC Zwolle tot 2021 zo'n 2,5 ton. Technisch manager Mike Willems noemt het unanieme akkoord ‘heel waardevol’, terwijl spelmaker Pelle Clement de geste en het niet betalen van transfersommen als logisch ziet. ,,Het is niet de bedoeling dat we hiermee de komst van concurrenten financieren.”
 2. Ook spelers en staf PEC Zwolle leveren salaris in
  'unaniem besloten'

  Ook spelers en staf PEC Zwolle leveren salaris in: 'Ontzettend belangrijk voor onze club'

  In navolging van onder meer PSV, Sparta Rotterdam, Heracles Almelo, FC Groningen, VVV-Venlo en FC Twente heeft ook PEC Zwolle een akkoord bereikt met de spelers over salarisverlaging. Niet alleen de spelers leveren geld in, ook de technische staf en het kantoorpersoneel. De eredivisieclub uit Overijssel volgt de aanbevelingen uit het pakket aan noodmaatregelen waar de belangenorganisaties voor werkgevers en werknemers uit de voetballerij onlangs een akkoord over sloten.