Volledig scherm
ANP

Spelers maken feest van bekeruitreiking

ROTTERDAM - Feest op de 'Zwolse' tribunes (de enige tribunes ongeveer die nog bezet zijn), de spelers van Zwolle die een feestje bouwen op het veld: PEC maakte een feestje van de uitreiking van de KNVB-beker.

"Ik heb het gevoel dat er binnenkort een feestje gaat gebeuren in Zwolle", reageerde Ron Jans voor de camera. Natuurlijk was daar het gevoel dat 'we deze finale kunnen winnen, maar dat moet je laten zien op het veld'.

Pas bij de 5-1 had Jans het gevoel 'dat het niet meer mis kon gaan, toen pas', zei hij.

De Zwolse oefenmeester zocht na de prijsuitreiking het publiek op, dat enthousiast reageerde. De spelers van Zwolle vierden ook hun feestje, gadegeslagen door beteuterde Ajacieden in de witte (verliezers)badjassen. De rode waren voor Zwolle. De weg die de club aflegde richting de finale was niet zwaar, gaf hij toe. Gelukje, ook dat mag je zeggen. "Maar deze finale was absoluut niet mazzel", reageerde de oefenmeester.

De Zwolse club dwong zelf de kansen af tegen Ajax, de Amsterdammers kwamen niet in hun gebruikelijke spel, Zwolle domineerde feitelijk bijna de volle 90 minuten. Dat was precies wat Jans wilde: de beuk er in.

Ajax-trainer Frank de Boer sipte. Zeker de eerste Zwolse goals waren - vanuit Amsterdams perspectief - ronduit knullig, stelde hij. Omzettingen in zijn team brachten De Boers ploeg geen soelaas. Dat de wedstrijd kort werd stilgelegd, deed de aanstaande landskampioen geen goed. Na de 0-1 van Ricardo van Rhijn kreeg PEC Zwolle de kans de knop om te zetten dankzij de gedwongen 'rust'. Arbiter Bas Nijhuis legde het spel stil nadat twee keer vuurwerk op het veld was gegooid.

Frank de Boer: "Wij hebben drie kansen gehad. En we mogen blij zijn dat het geen 7-1 is gewonnen."

Volledig scherm
PEC Zwolle spelers in bad met de denneappel © Martijn Kleingeerts