Volledig scherm
PREMIUM
In de hal van het gemeentehuis in Kampen, voor aanvang raadsvergadering, klonk het protestlied van werkgroep Zwartendijk en medestanders - tegenstanders van de bypass. © Archief Freddy Schinkel

Bonje om bypass bij Kampen: ‘Ik geef de wethouder geen hand meer’

Terugblik 2010 | LongreadNederland maakt ruimte voor water. Tegen overstromingen en voor berging van zoet water. Eenvoudig is dat bepaald niet. Neem Kampen, oude stad in de IJsseldelta, omgeven door water. Er ligt op het moment van schrijven in 2010 een plan klaar voor een megaproject, waarmee vele honderden miljoenen zijn gemoeid. Er moet een bevaarbare bypass van de IJssel naar het Veluwerandmeer (Drontermeer) komen, de eerste in zijn soort in Nederland. Dat gecombineerd met recreatie en woningbouw aan het nieuwe water.

De bypass - die van Kampen letterlijk een eiland maakt - moet de waterstand in de IJssel bij hoogwater beheersbaar maken en daarmee steden als Zwolle en Deventer bovenstrooms van dienst te zijn. De bypass waarborgt de veiligheid van een groot gebied ook bij hogere rivierafvoeren, zegt staatssecretaris Tineke Huizinga (ChristenUnie).